Najnovije vesti

SKANDAL TRESE IRSKU: U katoličkim sirotištima umrlo 9.000 dece, otkriveni strašni podaci
Foto: Youtube/The New York Times

neudate majke bile na stubu srama

SKANDAL TRESE IRSKU: U katoličkim sirotištima umrlo 9.000 dece, otkriveni strašni podaci

Planeta

Komisija u Irskoj, koja istražuje skandal u bivšim domovima samohranih majki, saopštila je danas da je 9.000 dece umrlo u tim ustanovima koje su decenijama vodile katoličke časne sestre.

Premijer Majkl Martin izjavio je da će uputiti "javno izvinjenje" irske države. Kako se navodi, zabrinjavajući je nivo smrtnosti u ustanovama koje su bile otvorene do 1998.

Ti domovi, koje su držale časne sestre, primale su devojke i mlade žene koje su porodice odbacile. Ustanove su smatrane nelegitimnim, a često se dešavalo da majke budu odvojene od dece koje su predata na usvajanje. Komisija, koja je objavila izveštaj, bila je zadužena da istraži visok nivo smrtnosti dece u tim bivšim institucijama u periodu od 1922. do 1998. godine.

U izveštaju komisije opisuje se "mračno i sramotno poglavlje irske novije istorije", rekao je premijer i dodao da je decenijama u Irskoj vladala kultura mizoginije.

Martin je izdvojio "ozbiljnu i sistematsku diskriminaciju prema ženama, posebno onim koje su imale vanbračnu decu".

Istraga je otvorena još 2015. godine kada je istoričarka Ketrin Korles rekla da je oko 800 dece u jednoj takvoj ustanovi umrlo i sahranjeno u zajedničkoj grobnici u periodu od 1925. do 1961.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...