BIVŠI BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Americi preti balkanizacija! Posle nereda, Putin ne može da veruje koliko mu se posrećilo
Foto: Profimedia, AP/Ted S. Warren

udar na demokratiju

BIVŠI BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Americi preti balkanizacija! Posle nereda, Putin ne može da veruje koliko mu se posrećilo

Planeta -

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband smatra da postoji opasnost od "balkanizacije" u SAD usled nereda tokom kojih su demonstranti organizovali juriš na Kapitol u Vašingtonu.

On je u tekstu za Dejli mejl upad na Kapitol, koji je "horda mrzitelja izvršila na svete demokratske institucije", nazvao postupkom bez presedana.

0488620151, Dejvid Miliband
foto: Profimedia

"Za državne službenike koji su bili usred haosa, ti događaji mora da su bili užasavajući. Za nas koji nismo državljani, ali smo bili srećni da tamo radimo, ti prizori su bili jezivi - da je u toj zemlji, toliko punoj kreativnosti i velikodušnosti, koja je toliko dala svetu, rulja mrzitelja upala u najsvetije demokratske institucije, i to nije nešto prolazno već upozorenje za demokrate svuda", naveo je Miliband na početku teksta.

Ukazao je neredi nisu nastali kao grom iz vedra neba već su rezultat dugogodišnje podele u društvu.

"Gušenje nereda u Vašingtonu ne znači da je kriza gotova. Čak i da dani do inauguracije budu mirni, vatra mrzitelja nije ugušena. Balkanizacija je bila termin kojim se opisivao raspad država na Balkanu na grupu plemena koja su ujedinjena samo geografskim položajem, a gade se jedni drugima".

Vašington, Kongres, neredi, demonstracije
foto: AP/Manuel Balce Ceneta

To je danas opasnost u SAD. Trenutne podele nisu samo na vremenske zone ili politiku. Radi se o užarenijim pitanjima kulture, identiteta, smisla i pogleda na svet", naglašava Miliband.

Bivši britanski diplomata ističe da podele u SAD potpiruju i pojedine medijske mašine, koje preferiraju blaćenje umesto debata, te da je opasnost utoliko veća jer veliki broj ljudi poseduje oružje.

Kapitol, Vašington, Kongers, neredi
foto: EPA / Will Oliver

Dalje u tekstu Miliband ističe da se nameću dva pitanja. Jedno se tiče Amerike i šta će se događati dalje, a on tvrdi da i dalje ima nade. Drugo pitanje je za druge demokratske zemlje, uključujući i Veliku Britaniju.

"Mi smo u drugačijoj situaciji, ali nismo imuni na izazove sa kojima se susreću demokratske norme ili zakoni. Odgovor mora biti jačanje naše demokratije, a ne uzurpacija", naveo je.

"Ruski predsednik Vladimir Putin je 2018. za Fajnenšel tajms rekao da je liberalna ideja zastarela. Sada ne može da veruje koliko mu se posrećilo. Samo uzbunom i akcijom mogu dokazati da greši i to ne samo u podeljenim državama SAD", zaključio je Miliband.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track