TRAMP IPAK OSTAJE PREDSEDNIK DO 20. JANUARA: Stranački kolega ga spasao, neće sazvati hitnu sednicu pre inauguracije Džoa Bajdena
Foto: EPA / Samuel Corum / POOL

završiće mandat

TRAMP IPAK OSTAJE PREDSEDNIK DO 20. JANUARA: Stranački kolega ga spasao, neće sazvati hitnu sednicu pre inauguracije Džoa Bajdena

Planeta -

Donald Tramp ostaće predsednik do 20. januara i inauguracije Džoa Bajdena, pošto je vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel objavio da neće sazivati hitnu sednicu kako bi se razmatrao Trampov opoziv.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, usvojile su Trampov opoziv u tom telu. Da bi procedura opoziva bila uspešna, potrebno je da je dvotrećinskom većinom potvrdi i Senat.

Međutim, Mekonel, vođa republikanaca koji imaju većinu u Senatu, ne namerava da pristane na zasedanje tim povodom „gotovo sigurno“ do 19. januara, objavio je Mekonelov porptarol Dag Anders na Tviteru.

​Njegov odgovor objavljen je tokom sednice Predstavničkog doma na kojoj je usvojena inicijativa za opoziv Donalda Trampa.

Mič Mekonel
Mič Mekonel foto: EPA

Demokrate su navele da su spremne da proslede opoziv Senatu na odlučivanje tokom ove sedmice, ali je Andres najavio da sednica sigurno neće biti održana do 15. januara, a „gotovo sigurno“ ni do 19. januara, dan pred inauguraciju Bajdena.

Tako će opoziv Donalda Trampa u Senatu moći da bude razmatran tek kada mu istekne mandat predsednika.

Predstavnički dom opozovvao je Trampa pod optužbom da je odgovoran za nasilje tokom demonstracija njegovih pristalica 6. januara u Vašingtonu, kada su demonstranti upali u kongresno zdanje dok je u bilo u toku razmatranje rezultata predsedničkih izbora.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track