Najnovije vesti

ČEKA SE KONAČNA ODLUKA: Nakon Trampovog opoziva u Predstavničkom domu, Bajden pozvao Senat da radi na daljoj proceduri glasanja
Foto: EPA / ANDREW HARNIK

napeto

ČEKA SE KONAČNA ODLUKA: Nakon Trampovog opoziva u Predstavničkom domu, Bajden pozvao Senat da radi na daljoj proceduri glasanja

Planeta

Novoizabrani predsednik SAD-a Džozef Bajden, nakon opoziva Donalda Trampa pozvao je Senat da radi na daljoj proceduri glasanja s obzirom na to da ova institucija daje konačnu odluku, ali da se istovremeno bavi svim bitnim pitanjima ove zajednice.

Bajdenov poziv zapravo ukazuje na želju da želi što pre u potpunosti preuzeti vlast jer sinoćnji Trampov opoziv ne znači njegovo trajno uklanjanje sa vlasti nakon što novi predsednik preuzme dužnost.

S obzirom na to da Bajden ima mnoge planove odmah nakon inauguracije, a koje se tiču oporavka ekonomije, borbe sa pandemijom i mnoge druge, naglasio je da želi da Senat bude u mogućnosti raditi istovremeno na Trampovom slučaju, ali i usvajanju njegovog plana za obavljanje dužnosti nakon što preuzme ulogu predsednika.

"Ova nacija i nakon opoziva ostaje u rukama smrtonosnog virusa i oslabljene ekonomije. Nadam se da će rukovodstvo Senata pronaći način da se nosi sa svojim ustavnim odgovornostima koje se tiču opoziva, ali i sa važnim pitanjima nacije", kazao je Bajden.

Prema zvaničnim rezultatima, Predstavnički dom SAD-a glasao je sa 232 glasa za opoziv Donalda Trampa i 197 glasova protiv. Pet predstavnika u Predstavničkom domu nije pristupilo glasanju. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je za opoziv Donalda Trampa glasalo i 10 republikanskih zvaničnika. Uprkos današnjem glasanju, Tramp nastavlja obavljati dužnost i verovatno će na poziciji ostati do kraja mandata.

Tramp je jedini predsednik u historiji SAD-a koji je dvaput opozvan tako da njegov slučaj prelazi na Senat koji će dati svoju konačnu odluku.

Opoziv je usledio zbog nereda u Kapitolu koje su pre nešto više od sedmicu izazvale Trampove priistalice zbog, kako tvrde neregularnih i nepoštenih izbora, piše CNN.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...