ISTRAGA OKO NEREDA U KAPITOLU: Da li su policija i republikanski predstavnici pomogli demonstrantima da upadnu u Kongres?
Foto: EPA / Will Oliver

vašington

ISTRAGA OKO NEREDA U KAPITOLU: Da li su policija i republikanski predstavnici pomogli demonstrantima da upadnu u Kongres?

Planeta -

Nedelju dana nakon napada na Kongres još uvek nije utvrđeno jesu li pristalicama Donalda Trampa pomogli članovi Kongresa ili policije.

Jedan od organizatora je tvrdio da su upad u zgradu Kongresa potpomogla trojica Republikanaca, a postoje i indicije o "izviđačkoj" misiji dan pre napada. Policija je pokrenula internu istragu protiv desetak policajaca koji su navodno pomogli napadačima.

Ali Aleksander, desničar i pobornik teorija zavere koji je predvodio jednu od grupa demonstranata, u lajvstrim videu je tvrdio da su navodno u planiranju protesta koji je prethodio napadu učestvovala trojica republikanskih predstavnika: Pol Gosar i Endi Bigs iz Arizone, kao i Mo Bruks iz Alabame. Njih trojica su kasnije glasala protiv prihvatanja rezultata izbora u Arizoni i Pensilvaniji.

"Ova tri člana Kongresa trebaju da pronađu advokate, i to vrlo brzo", rekao je za CNN bivši republikanski predstavnik Čarli Dent. Dodao je kako smatra da trojicu očekuje istraga federalnih tužilaca i saslušanje na etičkom odboru.

Navodna "izviđačka" misija

Predstavnica Demokrata Miki Šeril optužila je u utorak neimenovane Republikance da su dan pre napada doveli neke od napadača u izviđačku misiju. Njene tvrdnje još uvek nisu potvrđene. Šeril tvrdi da je zatražila istragu od neimenovanih agencija, ali nije objavila dokaze koji bi potvrdili njene optužbe.

Brojne kritike zbog svog ponašanja je primila i republikanska predstavnica Loren Boebert iz Kolorada koja je za vreme napada na Tviteru objavljivala statuse u kojima je otkrila gde se nalazi Nensi Pelosi. Boebert je povezana s pokretom Kjuanon i redovno učestvuje u širenju desničarskih teorija zavera.

Više od 70 osoba je optuženo za zločine vezane uz napad. Većina se odnosi na sukobe sa policijom, pretnje nasiljem protiv demokrata ili na nedozvoljeno posedovanje oružja. Niko od njih još uvek nije optužen za saradnju sa predstavnicima ili policijom.

Učestvovali pripadnici vojske i policije?

Najmanje dva policajca su suspendovana, a njih desetak je pod istragom zbog navodnog učestvovanja u napadu. Sumnje da su napadače potpomogli članovi policije pojavile su se čim je postalo jasno da demonstranti slobodno šetaju zgradom, a jedan od policajaca je čak snimio i selfije sa napadačima.

U napadu su učestvovali i aktivni i bivši pripadnici vojske. Jedan od njih je penzionisani potpukovnik američkog vojnog vazduhoplovstva, a navodno američka vojska istražuje i zvaničnika koji je predvodio grupu demonstranata iz Severne Karoline, piše CNN.

Ašli Babit, 35-godišnja žena koja je ubijena za vreme napada, bila je veteranka ratnog zrakoplovstva. Zagovornica teorija zavera postala je nakon odlaska iz službe.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track