Najnovije vesti

AMERIČKI GOLUB UČINIO NEMOGUĆE: Doleteo do Australije, ali ga tamo verovatno čeka eutanazija
Foto: Profimedia

tuga

AMERIČKI GOLUB UČINIO NEMOGUĆE: Doleteo do Australije, ali ga tamo verovatno čeka eutanazija

Planeta

Američki golub koji je stigao preko Tihog okeana do Australije trebalo bi da bude usmrćen zbog kršenja australijskih strogih karantinskih pravila.

Ptica je navodno nestala tokom trke u američkoj saveznoj državi Oregon krajem oktobra, pre nego što se pojavila u Melbourneu skoro dva meseca kasnije.

Ali zvaničnici kažu da golub, koji je dobio ime Džo, predstavlja "direktan rizik od biološke sigurnosti" za australijsku populaciju ptica i živinu.

Ptica će biti uhvaćena i eutanazirana.

Stanovnik Melburna Kevin Seli-bird kaže da je goluba pronašao u svojoj bašti 26. decembra.

"Bio je prilično iscrpljen, pa sam mu dao suvi biskvit", rekao je novinskoj agenciji AP.

Neka internet istraživanja navela su gs da otkrije da je ptica, koja je registrovana za vlasnika u Alabami, poslednji put viđena tokom trke golubova u zapadnoj američkoj državi Oregon.

Ali nakon što su vesti o njegovom pojavljivanju izašle na naslovnice u Australiji, zvaničnici zabrinuti zbog opasnosti od zaraze kontaktirali su Kevina.

Golub još nije uhvaćen, ali Ministarstvo poljoprivrede, voda i zaštite životne sredine kaže da će ga morati spustiti zbog opasnosti od zaraze lokalnim pticama.

"Bez obzira na poreklo, bilo kojoj pripitomljenoj ptici koja nije ispunila uvozni zdravstveni status i zahteve za testiranje nije dozvoljeno da ostane u Australiji", rekao je portparol odeljenja u izjavi.

„Jedini mogući ishod za upravljanje rizikom biološke sigurnosti je humano uništavanje ptice.“

Nije jasno kako je ptica uspela da pređe 13.000 kiklometara od zapadne obale SAD do južne Australije, ali zvaničnici veruju da je verovatno stopirao na teretnom brodu.

Iako je moguće legalno uvesti golubove u Australiju, postupak je težak i može koštati desetine hiljada dolara, a nijedan nije legalno uvezen iz SAD više od decenije.

Golub Džo nije prva životinja koja se suočava sa problemima iz australijskih strogih zakona o uvozu životinja.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...