MASOVNO TESTIRANJE, ULAGANJE U KAMPANJU VAKCINACIJE: Bajden predstavio plan za borbu protiv pandemije korona virusa
Foto: Profimedia/CHANDAN KHANNA/AFP

sad

MASOVNO TESTIRANJE, ULAGANJE U KAMPANJU VAKCINACIJE: Bajden predstavio plan za borbu protiv pandemije korona virusa

Planeta -

Budući predsednik Džozef Bajden predstavio je sveobuhvatan plan za borbu protiv pandemije korona virusa u SAD, koji uključuje masovno povećavanje testiranja kako bi došlo do ponovnog otvaranja škola, otvaranje više radnih mesta u zdravstvu i ulaganje milijardi dolara u nacionalnu kampanju vakcinacije protiv kovida-19.

Prema planu, o kojem bi Bajden trebalo detaljno da govori večeras iz svog tranzicionog sedišta u Vilmingtonu, u državi Delaver, biće uloženo 20 milijardi dolara u nacionalni program vakcinacije u partnerstvu sa državama, pokrajinama, plemenima i teritorijama.

Tempo vakcinacija ide mnogo sporije nego što su se američki zvaničnici nadali, a države za sporo uvođenje krive nedostatak finansiranja i nedoslednu komunikaciju savezne vlade.

CNBC navodi da plan predviđa i finansiranje 100.000 novih radnih mesta u javnom zdravstvu, kao i identifikovanje i istraživanje sojeva kovida u nastajanju i ulaganju u nove tretmane.

Planira se takođe da se zaštite ranjive grupe, zdravstveni radnici i povećanje zaliha rukavica, maski i druge medicinske opreme.

Kao jedan od ciljeva navodi se i priključivanje međunarodnim naporima da se zaustavi kovid, a CNBC podseća da je Bajden u prošlosti pomenuo da bi vratio SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju iz koje je istupio predsednik Tramp prošle godine.

Plan predviđa još i 170 milijardi dolara za ponovno otvaranje škola i univerziteta, dodaje američka televizija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja