IZRAEL PREDSTAVIO IMUNITETSKI PASOŠ: Dobiće ga svi koji su primili drugu dozu vakcine protiv korona virusa
Foto: Profimedia/ Nir Alon/Zuma Press

borba protiv pandemije

IZRAEL PREDSTAVIO IMUNITETSKI PASOŠ: Dobiće ga svi koji su primili drugu dozu vakcine protiv korona virusa

Planeta -

Izrael važi za zemlju koja najbrže vakciniše svoju populaciju protiv koronavirusa, a nedavno je tamošnje ministarstvo zdravlja predstavilo i imunitetski pasoš koji će dobiti sve osobe koje budu primile i drugu dozu vakcine.

Imunitetski pasoš vlasti u ovoj zemlji nazivaju zelenom knjižicom, a on će na neki način biti sertifikat koji će potvrđivati da je osoba vakcinisana.

Osim toga, ova zelena knjižica će vakcinisanim osobama ponuditi značajnu slobodu od sigurnosnih ograničenja usled koronavirusa.

Shodno tome, svi oni koji je poseduju neće biti obavezni da idu u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom, kao i nakon međunarodnih putovanja u zemlje koje se smatraju "crvenom zonom" ili na mesta gde je visoka stopa zaraženih. Takođe, neće morati ni da se testiraju prilikom ulaska u zemlje koje turistički posećuju.

Međutim, od njih bi se i dalje tražilo da u javnosti nose masku, drže fizičku distancu i izbegavaju društvena okupljanja. Oni koji poseduju ovaj imunitetski pasoš neće biti suočeni sa strogim ograničenjima na destinacijama širom sveta.

Ovi sertifikati o vakcinaciji bili bi registrovani u bazi podataka ministarstva zdravstva, a oporavljeni pacijenti koji nisu vakcinisani ne ispunjavaju uslove za dobijanje ovog imunitetskog pasoša.

Izrael se dosad uspešno nosi s procesom vakcinacije pa je tako za manje od mesec od upotrebe Fajzerove vakcine imunizirao oko 20 odsto svoje populacije (devet miliona stanovnika), više od 72 odsto osoba starijih od 60 godina.

Izraelske vlasti planiraju do marta ove godine da vakcinišu 5,2 miliona ljudi kako bi se postepeno pripremali za izlazak iz pandemije i radili na oporavku ekonomije, piše CNBC.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia/ Nir Alon/Zuma Press

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track