BANKROTIRALA MOĆNA AMERIČKA LOBI GRUPA: Udruženje za oružje NRA tvrdi da nastavlja sa radom (VIDEO)
Foto: Sceenshot

optužbe

BANKROTIRALA MOĆNA AMERIČKA LOBI GRUPA: Udruženje za oružje NRA tvrdi da nastavlja sa radom (VIDEO)

Planeta -

Američko nacionalno udruženje za oružje NRA podnelo je u petak zahtev za zaštitu od bankrota kao deo plana restrukturiranja usmerenog na preseljenje uticajne grupe za zaštitu oružja u Teksas.

Podnošenje prijave dolazi šest meseci nakon što je državni tužilac države Njujork podneo tužbu tražeći da se NRA raspusti zbog navodne neovlašćene upotrebe sredstava.

Lobi grupa je rekla da će se restrukturirati kao neprofitna organizacija iz Teksasa da bi napustila ono što je opisala kao "korumpirano političko i regulatorno okruženje u Njujorku", gde je trenutno registrovana

NRA, tvrdi da nije finansijski slomljena, podneo je zaštitu prema poglavlju 11 američkom sudu za stečaj u Dalasu.

U svojoj prijavi, grupa je rekla da ima imovinu između 100 i 500 miliona dolara, a obaveze u istom dolarskom rasponu.

Najveći nesigurni poverilac NRA bila je njegova bivša oglasna agencija Akerman Mekvin, kojoj se duguje 1,27 miliona dolara, prema prijavi. Naoružana grupa i reklamna kompanija podneli su sporne tužbe jedna protiv druge.

"Plan se može sažeti vrlo jednostavno: NAPUSTITI NJUJORK, i sledimo planove za rekorporaciju NRA u Teksasu", napisao je izvršni direktor i izvršni potpredsednik NRA Vejn lepjer u izjavi od petka kojom najavljuje podnošenje prijave.

Dodao je da se "ne očekuju veće promene u radu NRA ili radne snage".

Lapjer je takođe rekao da NRA nije nesolventna i da će preseljenje u Teksas ojačati organizaciju. "Finansijski smo snažni kao i godinama", rekao je.

Dodao je da organizacija trenutno ne planira preseljenje sedišta NRA iz Ferfeksa u državi Virdžinija.

NRA je rekao da očekuje da će iz bankrota izaći u roku od šest meseci, a u pismu dobavljačima rekao je da će "predložiti plan koji će omogućiti isplatu u celosti svih važećih potraživanja poverilaca".

"NRA će se brzo kretati kroz proces restrukturiranja. Njene svakodnevne operacije, programi obuke i zagovaranje Drugog amandmana nastaviće se kao i obično, što znači da će se NRA i dalje oslanjati na usluge svojih cenjenih dobavljača ", navodi se u pismu.

Njujorška državna tužiteljka Leticia Džejms rekla je u izjavi da će država razmotriti podnesak NRA, ali je dodala: "Nećemo dozvoliti NRA da koristi ovu ili bilo koju drugu taktiku da izbegne odgovornost i nadzor moje kancelarije."

"Finansijski status NRA-a koji je tvrdio konačno je ispunio svoj moralni status: bankrotirao je", dodala je ona.

Džejmsova tužba optužuje rukovodstvo NRA da je milione preusmerilo za sopstvene potrebe, što je rezultiralo gubitkom organizacije od 64 miliona dolara.

Organizacije za zaštitu oružja okarakterisale su odluku NRA da pokrene bankrot kao "očajnički manevar".

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track