NAVALJNI U PRITVORU 30 DANA! POZVAO PRISTALICE NA PROTEST: Ne plašite se, izađite na ulice zbog sebe i budućnosti! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / Навальный LIVE

nova zatezanja

NAVALJNI U PRITVORU 30 DANA! POZVAO PRISTALICE NA PROTEST: Ne plašite se, izađite na ulice zbog sebe i budućnosti! (VIDEO)

Planeta -

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je u video snimku Ruse da izađu na ulice u znak protesta zbog načina na koji je postupano prema njemu, nakon što mu je sudija odredio pritvor od 30 dana.

"Ne plašite se, izađite na ulice. Ne izlazite zbog mene, izađite zbog sebe i svoje budućnosti", poručio je Navaljni u video snimku objavljenom na Jutjubu.

Moskovski sud odredio je pritvor Navaljnom do 15. februara, izjavio je ranije danas advokat Vadim Kobzev.

Saslušanje Alekseja Navaljnog, glavnog opozicionara i kritičara Kremlja, počelo je danas u 10.30 (12.30 po moskovskom vremenu) u gradu Himki, u blizini Moskve, objavila je na Tviteru portparolka suda Kira Jarmuš.

Od ruske zatvorske službe je od suda zatraženo da on ostane u pritvoru, preneo je Rojters pozivajući se na izvore Interfaksa.

Aleksej Navaljni
foto: EPA / Sergei Ilnitsky

Ruski državni tužioci zatražili su danas od suda da Navaljnom odredi pritvor od 30 dana, saopštio je na Tviteru saradnik Navaljnog Ivan Ždanov.

Navaljni je pre izlaska pred sudiju rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin "bacio krivični zakon kroz prozor".

Zapadne zemlje su pozvale Rusiju da odmah pusti Navaljnog, koji je uhapšen u nedelju uveče na moskovskom aerodromu nakon što se vratio sa lečenja iz Berlina, gde se oporavljao od navodnog trovanja nervnim agensom "novičok".

Navaljni je nazvao saslušanjem "najvećim stepenom bezakonja", u prvim komentarima otkako je zatvoren, a obratio se video snimkom na Tviteru, koji je postavila njegova portparolka.

Aleksej Navaljni, Kimki
foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV, EPA / Sergei Ilnitsky

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas na hitno puštanje na slobodu Alekseja Navaljnog.

"Duboko nas pogađa hapšenje Alekseja Navaljnog i pozivamo na njegovo trenutno puštanje i poštovanje njegovih prava u skladu sa vladavinom zakona", navela je na Tviteru Kancelarija za ljudska prava UN sa sedištem u Ženevi.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / Навальный LIVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track