SMENA U BELOJ KUĆI: Džo Bajden danas preuzima vlast u Americi
Foto: AP/Susan Walsh

ODLAZAK DONALFA tRAMPA

SMENA U BELOJ KUĆI: Džo Bajden danas preuzima vlast u Americi

Planeta -

Svečana ceremonija izmenjena zbog pandemije kovida 19 počinje u 11.30 sati po lokalnom vremenu uz jake mere bezbednosti

Džozef Bajden (78) danas će tačno u podne po lokalnom vremenu položiti zakletvu i postati 46. predsednik Sjedinjenih Država! Smena u Beloj kući označiće kraj vladavine Donalda Trampa, milijardera i populiste, od čijeg mandata će se Amerika još dugo oporavljati.

Svečana ceremonija, izmenjena zbog pandemije kovida 19 i opasnosti od nereda, počeće u 11.30 sati ispred zgrade Kongresa na Kapitol hilu, gde je pre samo dve nedelje bilo poprište sukoba Trampovih pristalica i policije u kojima je pet osoba izgubilo život.

Džo Bajden, inauguracija
foto: EPA/JUSTIN LANE

Ujedinjena Amerika

Tema inauguracije, 59. po redu, biće „Ujedinjena Amerika“, jer novi predsednik i njegova desna ruka Kamala Haris, prva žena potpredsednica SAD u istoriji, žele da „obnove dušu Amerike“ i naprave put u bolju budućnost, naveo je Komitet za inauguraciju, a prenosi CNN.

Džo Bajden, inauguracija
foto: EPA/RAMINDER PAL SINGH

Za razliku od prethodnih, koje su bile praznik za građane sa sve paradom na ulicama prestonice, ova inauguracija će biti pod maksimalnim merama bezbednosti zbog straha od nasilja Trampovih pristalica i ekstremnih desničara, koji i dalje ne priznaju Bajdenovu pobedu na izborima. Građanima je javno upućen poziv da ne dolaze u prestonicu i uprkos tome na ulicama Vašingtona se očekuje 25.000 pripadnika Nacionalne garde. Nakon što Bajden i Harisova polože zakletvu, novi predsednik će se, kako prenosi agencija AP, obratiti naciji i izneti svoju viziju „poraza pandemije koronavirusa, kao i pomirenja i izlečenja rana cele nacije“. Zbog pandemije će broj prisutnih na inauguraciji biti ograničen. Tramp je ranije objavio da neće prisustvovati, ali se zato očekuje dolazak njegovih prethodnika Baraka Obame i Džordža Buša mlađeg.

Džo Bajden, inauguracija, Bela kuća
foto: Profimedia

Ledi Gaga peva himnu

Himnu će izvesti Ledi Gaga, nastupiće Dženifer Lopez i Gart Bruks, kao i pesnikinja iz Los Anđelesa Amanda Gorman. Nakon toga Bajden će biti ispraćen u Belu kuću. Tradicionalni bal posle inauguracije je otkazan, baš kao i parada, a dan će se završiti specijalnim programom na televiziji čiji će domaćin biti Tom Henks, legendarni holivudski glumac, koji će ugostiti, između, ostalog Bon Žovija, Fu fajterse, Džona Ledženda, Demi Lovato, Brusa Springstina, Džastina Timberlejka, Karima Abdula Džabara, Evu Longoriju...

Najgori na kraju

Uz Trampa 34 odsto Amerikanaca

Donald Tramp će danas napustiti Belu kuću s rekordno niskom podrškom. Uz njega je, prema istraživanju Galupa, samo 34 odsto stanovništva. To je pad od 12 procenata nakon njegove najave da će poništiti rezultat izbora. Tokom četvorogodišnjeg mandata u Beloj kući prosečna podrška Donaldu Trampu bila je 41 odsto. Tramp odlazi s funkcije sa skoro 400.000 mrtvih od koronavirusa i skoro 13 miliona nezaposlenih.

UKRATKO

Donald Tramp će danas ujutru u osam sati po lokalnom vremenu predsedničkim avionom odleteti na Floridu u svoje odmaralište

On je prvi predsednik koji je odbio da prisustvuje inauguraciji svog naslednika još od Endrua Džonsona, koji je to učinio 1869.

FBI je uhapsio Rajli Džun Vilijams, pod sumnjom da je ukrala laptop računar Nensi Pelosi

Bajden neće ukidati zabranu za ulazak u SAD putnicima iz Evropske unije, Britanije i Brazila, koju planira da ukine Tramp, a koja je uvedena zbog korone

Očekuje se da će Džozef Bajden prvog dana na funkciji poništiti Trampovu dozvolu za izgradnju naftovoda Kejston od Alberte u Kanadi do Nebraske

Poslednja poruka prve dame

Nasilje nije rešenje

Dan uoči inauguracije javnosti se poslednji put obratila odlazeća prva dama Melanija Tramp, koja je, za razliku od supruga, pozvala Amerikance „da se uzdignu iznad podela“, jer nasilje nikad nije rešenje. - Tražim od svakog Amerikanca da bude najbolji, da se fokusira na ono što nas povezuje i da se uzdignu iznad podela. Moje reči ne mogu iskazati zahvalnost za privilegiju i to što sam bila prva dama - rekla je Melanija.

Kurir / A. P.

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja