TRAMPOV POSLEDNJI DAN U BELOJ KUĆI: Očekuju se predsednička pomilovanja, brojni sastanci i pozivi!
Foto: Profimedia / Yuri Gripas

napetost u sad

TRAMPOV POSLEDNJI DAN U BELOJ KUĆI: Očekuju se predsednička pomilovanja, brojni sastanci i pozivi!

Planeta -

Donald Trump započeo je svoj poslednji ceo dan kao predsednik SAD, a kako se očekuje, iskoristiće ga za davanje predsedničkih pomilovanja.

Bela kuća kaže da će Tramp „obaviti mnogo poziva i održati mnogo sastanaka“, što je ista formulacija korišćena je za opis njegovih rasporeda tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Donald Tramp, Melanija Tramp
foto: Profimedia / SMG

U sredu ujutru, neposredno uoči inauguracije Džoa Bajdena, Trump bi trebalo da prisustvuje ceremoniji ispraćaja sa svojim pristalicama u vazduhoplovnoj bazi Andrus.

Donald Tramp, Melanija Tramp
foto: Profimedia / TASOS KATOPODIS

Tada će se poslednji put ukrcati u predsednički avion i otputovati u svoju rezidenciju golf kluba, Mar-a-Lago, na Floridi.

Prema saznanjima AP iz izvora bliskih Beloj kući, Tramp je snimio svoju oproštajnu poruku američkom narodu koja će biti emitovana uoči sutrašnjeg oproštajnog skupa u vojnoj bazi Endruz, na Floridi.

Kamion za selidbe već je juče uslikan ispred Trampove vile na Floridi, u Palm Biču.

Donald Tramp, Mar-A-Lago, Palm Bič, Florida
foto: Profimedia / USA TODAY Network

Biće tek četvrti predsednik u istoriji koji će bojkotovati redovno zakazanu inauguraciju svog naslednika.

Stiven Miler, politički savetnik i centralna figura Trampove Bele kuće, jedan je i od retkih članova predsednikovog originalnog tima koji je još s njim na samom kraju, prenosi BBC. Miler je smišljao govore i politiku za predsednika od njegovih ranih dana provedenih na ovoj dužnosti a jedan je od mnogobrojnih ljuda angažovanih u administraciji.

Stiven Miler
foto: EPA / Stefani Reynolds / POOL

Kako navodi BBC on je jedan od 4.000 političkih nameštenika koje je angažovala Trampova administracija, i čiji posao prestaje dolaskom administracije Džoa Bajdena.

Tokom prosečne tranzicije, za ove poslove prijavljuje se između 150.000-300.000 ljudi, prema Centru za predsedničku tranziciju, nevladinu organizaciju iz Vašingtona. Oko 1.100 položaja takođe zahteva potvrdu Senata.

Keli Mekeni
foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

Do karaja je uz Trampa ostala i Kejli Makeni, sekretarka za medije. Ostaće zapamćena, kako ističe reporterka BBC kao do kraja besprekorno doterana, precizna govornica koja uspeva da sačuva hladnu glavu usred haosa.

Kurir.rs / BBC, Foto: Profimedia / Yuri Gripas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track