Najnovije vesti

POSLEDNJI REZULTATI LABORATORIJSKIH TESTOVA BIONTEKA: Fajzerova vakcina štiti i od novog soja korona virusa
Foto: Profimedia

borba protiv kovida-19

POSLEDNJI REZULTATI LABORATORIJSKIH TESTOVA BIONTEKA: Fajzerova vakcina štiti i od novog soja korona virusa

Planeta

Vakcina protiv COVID-19 koju su razvili Fajzer i Biontek verovatno štititi i od zaraznijeg soja virusa koji je otkriven u Britaniji i raširio se širom sveta, pokazuju rezultati poslednjih laboratorijskih testova Bionteka koji su danas objavljeni.

Ohrabrujući rezultati analize preko krvi učesnika u novim ispitivanjima koje je sproveo nemački Biontek zasnovani su na opsežnijim istraživnajima od onih koje je američki proizvođač lekova Fajzer objavio prošle nedelje, prenosi Rojters.

Prošle nedelje je Fajzer saopštio da je slična laboratorijska studija pokazala da je vakcina efikasna protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, pronađene u obe visoko prenosive nove varijante koje se šire u Britaniji i Južnoj Africi.

Najnovija studija Bionteka, objavljena na sajtu "bioRxiv.org", koja još uvek nije recenzirana, sprovedena je na sintetičkom virusu sa 10 mutacija koje su karakteristične za varijantu poznatu kao B117 identifikovanu u Britaniji, a među 11 autora studije su Ugur Sahin i Ozlem Tureci, suosnivači Bionteka.

Ova studija pruža dalju nadu jer se u Britaniji svakodnevno beleži rekordan broj smrtnih slučajeva od COVID-19, za koje se veruje da je odgovaran prenosiviji soj infekcije, a to takođe znači da razvoj vakcina za ovu bolest za sada ne bi morao da se krene ispočetka, navodi agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...