BITKA ZA POMILOVANJA: Tramp ih je izdao gomilu, evo koje su šanse da ih Bajden povuče! (VIDEO)
Foto: EPA / Erin Schaff / POOL, EPA / Jim Lo Scalzo

pravo

BITKA ZA POMILOVANJA: Tramp ih je izdao gomilu, evo koje su šanse da ih Bajden povuče! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Donald Trump izdao je u utorak 143 pomilovanja i razmene svog poslednjeg celodnevnog boravka na funkciji. Uprkos višemesečnim nagađanjima, predsednik je odlučio da ne pomiluje sebe.

Očekivalo se da će pomilovanja biti kontroverzna, a neki su sugerisali da bi ih izabrani predsednik Bajden mogao poništiti ako se na njih gleda kao na "korupciju" ili zloupotrebu predsedničke moći.

Jedan od najistaknutijih primalaca pomilovanja bio je bivši glavni strateg Bele kuće Stive Benon, koga mnogi smatraju arhitektom Trampove političke karijere. Benon se suočio sa optužbama za prevaru u vezi sa prikupljanjem sredstava putem Interneta za izgradnju južnog graničnog zida.

Tramp je takođe pomilovao Eliota Bridija, koji je priznao da je ilegalno lobirao u američkoj vladi i svojevremeno je prikupljao sredstva za predsednika, i Kena Kursona, prijatelja Trampovog zeta Džareda Kušnera koji je u oktobru prošle godine optužen za špijunažu.

Takođe se spekulisalo da bi Tramp mogao da izda "tajna" pomilovanja koja bi takođe mogla biti predmet opoziva od strane dolazeće Bajdenove administracije.

Stručnjaci koji su u decembru razgovarali za Njuzvik tvrdili su da je krajnje malo verovatno da se ispravno izdato pomilovanje može ukinuti.

Džefri Krauč je docent za američku politiku na Američkom univerzitetu i autor knjige The Presidential Pardon Pover. Objasnio je da postoji malo odredbi o ukidanju pomilovanja.

"Predsednik gotovo nikada ne pokušava da pomilovanje vrati, iako stari sudski slučaj pod nazivom In Re De Pui opisuje kako je predsednik Julisis Grant uspešno otkazao uslovno pomilovanje koje je odobrio njegov prethodnik Endru Džonson, pre nego što je uručeno", rekao je Krauč.

Čini se da Grantove akcije predstavljaju presedan za Bajdena, ali okolnosti su bile složene. Ispravno pomilovanje, koje je primalac prihvatio, novi predsednik ne može opozvati.

"Nedavno je Džordž V. Buš vratio pomilovanje Ajsaka roberta Tusija i tvrdio da je to učinio pre nego što je uručeno", rekao je Krauč. "U članku u časopisu tvrdio sam da je Tusijevo pomilovanje zapravo bilo potpuno i da nije moglo biti vraćeno."

Buš je povukao Tusijevo pomilovanje jednog dana nakon što je doneo odluku koja je i dalje kontroverzna. Tusijev otac donirao je 300.000 dolara Republikanskoj stranci, činjenica koja se pojavila tek nakon izdavanja pomilovanja i podstakla Bušove akcije.

"Sve dok je pomilovanje uručeno, priznaje se kao validno", rekao je Krauč.

Brajan C. Kalt, profesor prava sa Državnog univerziteta u Mičigenu, rekao je za Njuzvik da postoji mala šansa za poništavanje Trampovog pomilovanja.

"Ne možete poništiti validno pomilovanje", rekao je Kalt. "Jedini regres bi bio da se utvrdi da to uopšte nije valjano pomilovanje. Dakle, ako se Tramp navodno pomilovao, tužioci bi u svakom slučaju mogli da krenu za njim, tvrdeći da je pomilovanje loše."

Tramp za sebe nije javno pomilovanje, pa čak i sposobnost da ospori samo pomilovanje osporava se jer nijedan predsednik to nikada nije pokušao. Izuzetno je verovatno da će pomilovanje odlazećeg predsednika ostati na snazi.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track