AMERIKA JE BILA PRED IZAZOVOM, ALI JE IZDRŽALA! RADUJEMO SE SARADNJI: Svetski lideri čestitali Bajdenu preuzimanje dužnosti
Foto: EPA

ceo dan pristizale poruke

AMERIKA JE BILA PRED IZAZOVOM, ALI JE IZDRŽALA! RADUJEMO SE SARADNJI: Svetski lideri čestitali Bajdenu preuzimanje dužnosti

Planeta -

Inauguracija i zvanično preuzimanje dužnosti predsednika SAD-a Džoa Bajdena obradovala je brojne svetske lidere koji su mu odmah čestitali i naveli da se raduju saradnji s njim.

Tako je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen u nekoliko poruka na Tviteru pisala o Americi i njenom novom predsedniku i potpredsednici govoreći da se ova "država vratila" te da je raduje što će se ponovo povezati sa starim partnerom od poverenja i udahnuti novi život savezu koji neguju.

Još je u jednom tvitu navela da je danas poseban dan te da će Bajdenu predstaviti novu tranatlantsku agendu navodeći da je Evropa spremna za sveži početak.

I Boris Džonson premijer Velike Britanije je o izboru Džoa Bajdena pisao na Tviteru navodeći da se "raduje saradnji ove države sa Amerikom kao i jačanju partnerstva i radu na zajedničkim prioritetima - od borbe protiv klimatskih promena i pandemije do jačanja transatlantske bezbednosti".

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je u videoporuci na Fejsbuku poručio da je Amerika bila pred velikim izazovom, ali da je izdržala.

"Uprkos pokušajima da se prekinu američke institucionalne niti, izborni radnici i guverneti, sudstvo i Kongres su pokazali snagu. Osećam veliko olakšanje što je Džo Bajden položio zakletvu kao predsednik i što će ući u Belu kuću. Znam da mnogi u Nemačkoj osećaju isto", kazao je, između ostalog, Štajnmajer.

Španski premijer Pedro Sančez je u nekoliko navrata tvitovao vidno srećan što je Amerika dobila sasvim drugačije vođstvo. Naglasio je da Bajdenova pobeda predstavlja pobedu demokratije nad ultradesnicom i njene tri metode - masovnom obmanom, nacionalnom podelom i zloupotrebom demokratskih institucija, čak i nasiljem.

"Danas je veliki dan. Administracija Džoa Bajdena i Kamale Haris počinje svoje putovanje. Puno uspeha i podrške iz Španije za ovu eru nade i budućnosti. Radićemo sa SAD-om na demokratiji i jačanju pravednijeg, održivog i inkluzivnog globalnog upravljanja", napisao je na Tviteru.

I Italijanski premijer Đuzepe Konte je poželeo srećan početak mandata Džou Bajdenu i Kamali Haris navodeći da je ovo sjajan dan za demokratiju koja seže dalje od američkih granica.

"Italija je spremna suočiti se sa izazovima naše zajedničke međunarodne agende u saradnji sa SAD-om", napisao je Konte.

I izraelski premijer Benjamin Netanijahu je čestitao Bajdenu i Harisovoj na istorijskoj inauguraciji u videu objavljenom na Tviteru.

On je ukazao na višedecenijsko lično prijateljstvo sa Bajdenom i kazao da se raduje jačanju američko-izraelskog saveza i nastavku širenja mira između Izraela i arapskog sveta.

Austrijski kancelar Sebeastijan Kurc je u čestitki Bajdenu i Harisovoj kazao da "Evropa i SAD dele zajedničke vrednosti navodeći da je snažno partnerstvo između njih ključno da se prevaziđu zajednički svi izazovi poput pandemije i klimatskih promena".

Džo Bajden je juče položio zakletvu i postao 46. predsednik SAD-a, a Kamala Haris prva potpredsednica i uz to još i prva Afroamerikanka na toj poziciji.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track