SENAT POTVRDIO: Lojd Ostin je prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

JASNO

SENAT POTVRDIO: Lojd Ostin je prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona

Planeta -

Senat SAD danas je potvrdio imenovanje penzionisanog generala Lojda Ostina za novog sekretara za odbranu, javlja Glas Amerike.

Ostinova kandidatura potvrđena je sa 93 glasa "za", a dva protiv. Ostin je prvi Afroamerikanac na tom položaju.

Ostin je prethodno rekao da bi mu prioritet bio uklanjanje ekstremizma i ilegalnog ponašanja u vojsci tokom pretersa za potvrdu svoje kandidature u utorak.

"Posao Sekretarijata za odbranu je da zaštiti Ameriku od naših neprijatelja, ali to ne možemo da učnimo ako neki od tih neprijatelja stoje u našim redovima", rekao je.

"Ovom (ekstremizmu) nije mesto u Vojsci Sjedinjenih Američkih Država", dodao je Ostin, opisujući to kao deo šire bitke. "Snažno ću se boriti da eliminišem seksualne napade i da oslobodim naše redove rasista i ekstremista i da stvorim klimu u kojoj svi sposobni i spremni imaju priliku da služe", rekao je Ostin.

Pojedini ključni članovi tima predsednika SAD Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, preuzeli su funkcije u četvrtak, dok su Bela kuća i najviši zakonodavci insistirali na brzoj potvrdi više kandidata koji će pomoći u rešavanju rastućih međunarodnih izazova, piše Glas Amerike.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track