NEVEROVATNO OTKRIĆE U EGEJSKOM MORU: U vodama kod Kasosa pronađeni ostaci rimske galije i još dva antička broda (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia/Ievgen Soloviov / Alamy

GRČKA

NEVEROVATNO OTKRIĆE U EGEJSKOM MORU: U vodama kod Kasosa pronađeni ostaci rimske galije i još dva antička broda (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ostaci rimske galije i još dva antička broda nađena su u vodama kod Kasosa, najjužnijeg grčkog ostrva u Egejskom moru. Rimska galija koja je nađena kod grčkog ostrva stara je skoro 2.000 godina.

Grčko ministarstvo kulture navodi da je najznačajnije otkriće jedna rimska galija natovarena amforama tipa „dresel 20“, zapremine od 70 do 75 litara, korišćenih uglavnom za čuvanje i transport maslinovog ulja, kao i amfore tipa „afrikana 1“, cilindričnog oblika, manje zapremine, od 35 do 40 litara, izrađivanim u regionu današnjeg Tunisa, koje su takođe najčešće korišćene za maslinovo ulje.

Ρωμαϊκό ναυάγιο στην Κάσο Στην απομακρυσμένη, ακριτική Κάσο, που αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών, αλλά και σημαντικό...

Posted by Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού on Tuesday, 19 January 2021

Na osnovu tovara koji je nosila, smatra se da je rimska galija iz perioda od drugog do trećeg veka nove ere.

Pored toga, nađena su još dva antička broda, jedan natovaren amforama iz severnoegejske oblasti, datiran na prvi vek pre nove ere, kao i jedan iz petog veka pre Hrista sa amforama sa Halkidikija. Pronađeni su i ostaci jednog broda koji nije od arheološkog značaja, jer pripada modernom vremenu.

Istraživanje su vodili arheolozi Ksantis Argiris i Georgios Kutsuflakis, a učestvovala su 23 specijalizovana naučnika. Održano je više od 100 grupnih ronjenja tokom istraživanja, dok su naučnici pod vodom proveli 200 sati.

Ovo je prvo detaljno istraživanje voda oko Kasosa, navode iz grčkog ministarstva kulture, a osim brodova, nađeni su i brojni pojedinačni artefakti.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia/Ievgen Soloviov / Alamy

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track