PORTUGALIJA BIRA PREDSEDNIKA: Zemlja zaključana zbog korone, strahuje se da bi izlazak na birališta mogao da poveća broj zaraženih
Foto: EPA-EFE/NUNO VEIGA

predsednički izbori

PORTUGALIJA BIRA PREDSEDNIKA: Zemlja zaključana zbog korone, strahuje se da bi izlazak na birališta mogao da poveća broj zaraženih

Planeta -

Stanovnici Portugalije, koji trenutno uglavnom borave u svojim domovima zbog strogog zaključavanja usled rastuće kovid-19 epidemije u zemlji, danas biraju novog predsednika, ali mnogi strahuju da bi izlazak na birališta mogao pogoršati rast slučajeva korona virusa i očekuje se slaba izlaznost.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da će aktuelni predsednik Marselo Rebelo de Sousa iz Socijaldemokratske partije verovatno lako pobediti na izborima za šefa države, koji uglavnom ima ceremonijalna zaduženja.

Levičarska kandidatkinja Ana Gomeš je na drugom mestu sa, prema prognozama, 13,5-14,5 odsto glasova, a lider desničarske populističke stranke Dosta! (Chega), Andre Ventura, treći je sa 10-12,5 odsto podrške, navodi Rojters.

Zemlja sa 10 miliona ljudi, koja je u prvom talasu pandemije prošla bolje od ostalih, sada ima najveći svetski sedmodnevni prosek novih slučajeva korona virusa i smrtnih slučajeva na milion ljudi, a gotovo dve trećine birača smatralo je da bi izbore trebalo odložiti, pokazala je anketa istraživačkog instituta ISC / ISCTE prošle nedelje, prenosi Rojters.

Agencija navodi da bi odlaganje izbora zahtevalo promenu ustava zemlje, za šta su zvaničnici rekli da nije bilo moguće u kratkom roku.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track