NOVA STUDIJA OTKRILA DRAMATIČNE PODATKE: Desetine hiljada stanovnika širom Evrope prerano umire zbog zagađenja vazduha
Foto: Profimedia/ John Milner/Zuma Press

RANGIRANO VIŠE OD 800 GRADOVA

NOVA STUDIJA OTKRILA DRAMATIČNE PODATKE: Desetine hiljada stanovnika širom Evrope prerano umire zbog zagađenja vazduha

Planeta -

Desetine hiljada stanovnika gradova širom Evrope umiru prerano zbog zagađenja vazduha, otkriveno je u studiji koja je rangirala više od 800 gradova prema riziku od rane smrti.

Analiziran je rizik od izloženosti azot-dioksidu, otrovnom plinu, jednom od izduvnih gasova automobila i izloženosti sitnim česticama koje mogu uključivati dim, prašinu i pepeo. Studija je objavljena u stručnom časopisu The Lancet Planetary Health, piše Rojters.

Kreiran je internetski alat koji omogućuje stanovnicima da vide rang listu svojih gradova zajedno s podacima koji uspoređuju njihov kvalitet vazudha sa onom u drugim urbanim sredinama.

Mark Niuheze, naučnik Instituta za globalno zdravlje, kazao je da su gradovi žarišta zagađenja vazduha.

"Internet stranica za poređenje podataka o zagađenju vazduha pomoći će u podizanju svesti o ovom problemu", kazao je.

Kada bi gradovi smanjili zagađenje na nivoe koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) približno 51.000 prevremenih smrti moglo bi biti sprečeno.

Madrid je na vrhu po zagađenju vazduha, do 7 odsto prirodnih smrti uzrokovano je zagađenim vazduhom, potom slede Antverpen, Torino, Pariz i Milano.

Zagađenje vazduha odgovorno je za oko sedam miliona preranih smrti širom sveta svake godine, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija koji su pozvali da se taj rizik tretira kao pitanje ljudskih prava.

Met Vitni iz Klin Er Fanda tvrdi da studija ističe skriveni učinak zagađenja vazduha.

"Malo ljudi je svesno uticaja zagađenog vazduha na zdravlje. Pozivam gradske vlasti da poduzmu akciju, uključujući smanjenje korištenja fosilnih goriva, ohrabrivanje održivog prevoza i investiranje u zelene površine", zaključio je.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia/ John Milner/Zuma Press

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track