HAOS NA ULICAMA NJU DELHIJA: Izbili sukobi na protestima! Farmeri krenuli traktorima na prestonicu, policija ih rasterala suzavcem
Foto: Profimedia/Amal Ks/Hindustan Times/Shutterstock Editorial

drama

HAOS NA ULICAMA NJU DELHIJA: Izbili sukobi na protestima! Farmeri krenuli traktorima na prestonicu, policija ih rasterala suzavcem

Planeta -

Indijska policija i farmeri koji su protestovali protiv agrarnih reformi i vlade premijera Narendre Modija, sukobili su se u Nju Delhiju. Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala farmere koji su traktorima došli u prestonicu.

Farmeri tvrde da vlada sprovodi agrarne reforme na njihovu štetu, kako bi pomogla veleposednike.

Oni protestuju već dva meseca, a sukob je kulminirao tokom proslave 72. godišnjice donošenja ustava.

​Obračun demonstranata i policije odigrao se i nedaleko od mesta gde je trebalo da bude održana parada povodom nacionalnog praznika i kojoj je trebalo da prisustvuje državni vrh.

Policija je dozvolila protest traktorima, ali su farmeri došli ranije nego što im je odobreno i nisu poštovali svih 37 uslova koje ima je dala policija, navode indijski mediji.

Oni su probili barikade na ulazu u grad, a sukobi su nastavljeni na gradskim ulicama, preneo je Rojters.

​Demonstranti su zauzeli Crveno utvrđenje, istorijsko sedište koje je služilo kao kraljevska rezidencija.

​Vođa indijske opozicije Rahul Gandi osudio je nerede i pozvao na povlačenje agrarnih zakona zbog kojih farmeri protestuju.

Poljoprivreda u Indiji zapošljava gotovo polovinu od 1,3 milijarde stanovnika, a nezadovoljstvo među oko 150 miliona vlasnika farmi brine vladu Narendre Modija. Vlada i farmeri su održali devet krugova pregovora, a odbijen je predlog vlade da se primena zakona odloži za 18 meseci, piše Rojters.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track