Najnovije vesti

GEJTS O VAKCINAMA PROTIV KORONE: Siromašne zemlje će dobiti ih dobiti 6 do 8 meseci nakon bogatih
Foto: Profimedia

BORBA PROTIV PANDEMIJE

GEJTS O VAKCINAMA PROTIV KORONE: Siromašne zemlje će dobiti ih dobiti 6 do 8 meseci nakon bogatih

Planeta

Siromašnije zemlje suočavaju se, u najboljem scenariju, sa zaostajanjem od šest do osam meseci za bogatijim zemljama u pristupu vakcinama protiv koronavirusa kako bi zaštitile svoje stanovništvo od pandemije.

Ovo je za Rojters izjavio Bil Gejts, koji je rekao da se svet suočava sa "super teškim problemom raspodele vakcina" koji stavlja pod veliki pritisak globalne institucije, vlade i proizvođače lekova.

"Svaki je političar pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mesto u redu za raspodelu", rekao je Gejts.

Fondacija Bil i Melinda Gejts do sada je izdvojila oko 1,75 milijardi dolara u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, kroz fondove za inicijativu za podelu vakcina, koju vodi Svetska zdravstvena organizacija, kao i putem direktne podrške za razvoj vakcina.

Iz GAVI-ja (Globalna alijansa za vakcine), kažu da im je cilj distribucija 2.3. milijarde doza vakcina do kraja godine, uključujući 1,8 milijardi doza siromašnijim zemljama bez troškova za njihove vlade, a nadaju se da će neke isporuke početi narednog meseca.

Gejts je rekao da bi zalihe vakcina putem COVAKS-a u početku bile "skromne".

"Ukupan broj doza koje će GAVI (i COVAKS) imati u prvoj polovini godine i dalje je vrlo skroman. Da, distribuiraće se neke doze, ali ako usporedite kada će siromašne zemlje dostići isti postotak pokrivenosti kao bogate zemlje, rekao bih da je to za šest do osam meseci, u najboljem slučaju", kaže Gejts.

Gejts je dodao kako veruje da ljudi koji žive u bogatijim zemljama mogu očekivati kraj pandemije i povratak u normalni život do kraja ove godine, objašnjavajući to činjenicom da će te zemlje verovatno vakcinisati između 70 i 80 odsto svog stanovništva.

Kurir.rs/Rojters/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...