TRAMP PLANIRA POVRATAK NA VELIKA VRATA: Lider republikanaca u Kongresu posetio bivšeg predsednika SAD na Floridi! (VIDEO)
Foto: AP / House Television, EPA / Samuel Corum / POOL

hrabro

TRAMP PLANIRA POVRATAK NA VELIKA VRATA: Lider republikanaca u Kongresu posetio bivšeg predsednika SAD na Floridi! (VIDEO)

Planeta -

Lider republikanske manjine u predstavničkom domu SAD Kevin Mekarti brzo je optužio Donalda Trampa za podstrekivanje na smrtonosnu okupaciju zgrade američkog Kapitola, ali je od tada zabranio podršku demokratskim naporima za opoziv bivšeg predsednika u Senatu, kao i u predstavničkom domu.

Bivši američki predsednik Donald Tramp sastao se na Floridi Mekartijem kako bi stvorio plan za vraćanje donje komore američkog Kongresa za GOP za dve godine.

Bivši predsednik pozdravio je insajdera iz Vašingtona u četvrtak u bivšem odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, prema Trampovom odboru za političku akciju Save America PAC.

"Predsednik Tramp se složio da sarađuje sa liderom Mekartijem na pomaganju Republikanskoj stranci da dobije većinu u Kongresu", navodi se u saopštenju Trampovog PAC-a, dodajući da je sastanak "bio veoma dobar i srdačan".

Svih 435 mesta u Predstavničkom domu biće dostupno izborima 2022. godine. Uprkos gubitku Bele kuće na opštim izborima 3. novembra - što je rezultat koji Tramp nastavlja da osporava, tvrdeći da je prevara glasačka, republikanci su pojeli većinu u domu koju su demokrate držale od 2018. godine, takođe osvajajući mesta u državnim parlamentima širom zemlje.

Mekarti je bio među brojnim republikanskim političarima u karijeri koji krive bivšeg predsednika za smrtonosni juriš na zgradu Kapitola od nekoliko stotina Trampovih pristalica koji su se odvojili od pro-Trampovog skupa "Stop krađi" ispred Bele kuće - ignorišući pozive na da ostanu mirni i sarađuju sa policijom.

Međutim, lider manjinskog doma promenio je stav i usprotivio se drugom Trampovom opozivu koji je predvode Demokrate zbog „podsticanja pobune“.

Kratka okupacija, u kojoj je ubijeno pet osoba, uključujući policajca iz Kapitola, podstakla je paničnu evakuaciju zajedničkog zasedanja Doma i Senata, ali nije uspela da ospori potvrdu demokrate Džoa Bajdena za predsednika.

Osuđujuća presuda u Senatu, koja zahteva dvotrećinsko glasanje o većini, dovela bi do toga da Trampu zabrani obavljanje javnih funkcija, što je potez koji podržavaju neki republikanci koji su se protivili predsedniku čak i nakon izbora 2016. godine. Sastanak u četvrtak može ukazati na to da republikanci razmišljaju o odbacivanju još uvek popularnog lidera.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track