EU ODOBRILA ASTRAZENEKINU VAKCINU PROTIV KORONE: Biće namenjena starijima od 18 godina
Foto: Profimedia

pao dogovor

EU ODOBRILA ASTRAZENEKINU VAKCINU PROTIV KORONE: Biće namenjena starijima od 18 godina

Planeta -

Evropska agencija za lekove odobrila je upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanije "AstraZeneka" za sve koji imaju iznad 18 godina.

Podsetimo, tokom ove nedelje vladao je spor između Brisela i AstraZeneke zbog problema u isporuci vakcina.

Ranije danas, Evropska komisija je danas objavila tekst ugovora.

To je obiman dokument u kojem treba sagledati detalje, ali prema tumačenju Evropske komisije "nema sumnje" da se AstraZeneka obavezala da će isporučiti vakcine u EU u prvom kvartalu ove godine.

AstraZeneka se složila da obelodani poverljive detalje, saopštila je EK. Međutim, delovi ugovora dostupni na veb stranici EK su prikriveni, pa najvažnija stvar nije vidljiva - koje su količine vakcina ugovorene za isporuku u prvom kvartalu ove godine. Kako saznajemo, 95 posto zaklonjenog sadržaja pripada AstraZeneci, a samo 5 procenata EK.

FAZ piše da šef AstraZeneke Paskal Sorio predlaže kompromis. AstraZeneka bi se odrekla dela najavljenog smanjenja isporuke. Brisel je prošle nedelje saopštio da ih je AstraZeneka obavestila da će umesto ugovorenih 80 miliona doza vakcine u prvom kvartalu isporučiti samo 31 milion. Pozivajući se na izvor u EU, FAZ piše da bi EU na kraju trebalo da primi više od 31 i manje od 80 miliona doza vakcine.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track