OTKRIVENA SUDBINA ZAROBLJENOG RUSKOG SISTEMA PANCIR: Pentagon ćuti, ali mediji daju rutu transporta do SAD
Foto: MC Odbrana /Damir Banda

OPASNO

OTKRIVENA SUDBINA ZAROBLJENOG RUSKOG SISTEMA PANCIR: Pentagon ćuti, ali mediji daju rutu transporta do SAD

Planeta -

Ruski protivavionski raketni sistem "Pancir-S1", koji je zaplenjen u Libiji, najverovatnije će biti prebačen u bazu Rajt-Paterson američkog Ratnog vazduhoplovstva u saveznoj državi Ohajo, piše portal "Popular mekaniks".

Prema navodima lista, na teritoriji američke baze nalazi se Nacionalni centar za vazduhoplovno i svemirsko izviđanje, koji je specijalizovan za proučavanje primeraka strane vojne tehnike.

Novinar predviđa da će "Pancir S1" u bazi rasklopiti i ponovo sklopiti, s ciljem analiziranja principa njegovog rada kako bi se u budućnosti od tog ruskog oružja zaštitili američki avioni i avioni njihovih saveznika.

Ranije je britanski list "Tajms" pisao da je prošle godine u Libiji na bojnom polju zaplenjen ruski samohodni protivvazdušni raketni sistem "Pancir S1", koji su kupili Ujedinjeni Arapski Emirati, a koji je potom tajno dostavljen u američku vazduhoplovnu bazu u Nemačkoj.

"Tajms" tvrdi da je na aerodrom Zuvara američkim vojnim transportnim avionom C-17 "Gloubmaster" stigla specijalna jedinica za transport raketnog sistema u vazduhoplovnu bazu "Ramštajn" u Nemačkoj. Napominje se da su "Pancir" navodno od Rusije kupili UAE, a zatim poslali u Libiju kao podršku snagama lojalnim Haftaru.

Pentagon je nakon toga saopštio da je upoznat sa vešću britanskog lista "Tajms", ali američka strana nije ni potvrdila ni demantovala tu vest.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track