"TRAMPOV" ŠAMAN OKRENUO ĆURAK: Nije dobio pomilovanje zbog upada u Kongres, sada svedoči protiv bivšeg predsednika SAD
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

prevaratnt

"TRAMPOV" ŠAMAN OKRENUO ĆURAK: Nije dobio pomilovanje zbog upada u Kongres, sada svedoči protiv bivšeg predsednika SAD

Planeta -

Samoprozvani ‘Kanonov šaman’, jedan od viđenijih izgrednika na Kapitol želi da svedočiti protiv Donalda Trampa, jer ga nije pomilovao nakon nereda u Kongresu.

Izgrednik “QAnonov šaman” koji je upao na američki Kapitol kaže da ga je Donald Tramp “izdao” jer ga nije pomilovao i spreman je sledeći mjesec svedočiti protiv bivšeg predsednika na suđenju za opoziv, rekao je njegov advokat.

Džejkob Čensli iz Arizone - koji je učestvovao u ustanku 6. januara, obojenog lica, golog do pojasa, sa krznenom kapom sa rogovima - bio je "veoma opsednut Trampom“, rekao je Čenslijev advokat Albert Vatkins.

Ali ta odanost se završila zajedno sa Trampovim mandatom kada je bivši predsednik napustio Belu kuću ne dodelivši pomilovanje čensliju i drugima umešanim u nerede. "Osećao je kao da ga je predsednik izdao", rekao je Vatkins.

Čensli i najmanje još četvoro ljudi koji se suočavaju sa saveznim optužbama za učešće u neredima sugerišu da su od Trampa dobili naređenja. Optužbe protiv Čenslija uključuju građanski nered, ometanje službenog postupka, narušavanje reda i proteste u zgradi Kapitol-a i druge tačke optužnice.

Kada su izgrednici 6. januara upali u američki Kongres, dok su poslanici potvrdili glasove na izbornom kolegijumu koji su Džoa Bajdena postavili za predsednika, Chanslei je sedeo u fotelji potpredsednika Majka Pensa. Vlasti su saopštile da je Čensli ostavio poruku: "Samo je pitanje vremena, pravda dolazi."

Čensli, koji sebe naziva „šamanom KAnona“ i redovan je bio na Trampovim skupovima, rekao je istražiteljima da je došao na Kapitol „na predsednikov zahtev da svi„ patrioti “dođu u DC 6. januara“, prema sudskim spisima. Nekoliko trenutaka pre napada na zgradu Kapitola, Tramp je podstakao svoje pristalice na borbu. Trampovo suđenje za opoziv, njegovo drugo, trebalo bi da počne 8. februara.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track