Sveštenik optužen za pedofiliju spalio se na groblju

Varšava

Sveštenik optužen za pedofiliju spalio se na groblju

Planeta -
Boguslav P. optužen je za pedofiliju dok je služio u Bavarskoj i napastvovanje još dvojice u Poljskoj

VARŠAVA - Sveštenik Poljske katoličke crkve Boguslav P. optužen za pedofiliju dok je služio u Bavarskoj i napastvovanje još dvojice dečaka u Poljskoj spalio se u petak na grobu roditelja a policija je uz njegov ugljenisani leš našla u kući i dugo oproštajno pismo.

"Sigurni smo 99 odsto da je to njegovo telo. Definitivno će reći analize DNK", kazao je za današnju Gazetu viborču Miroslav Buček iz tužilaštva u Zamošću na istoku Poljske koje je optužilo sveštenika za još dva slučaja sekusalnog iskorišćavanja maloletnih, pored optužbe za pedofiliju u Nemačkoj za koju je već odgovarao pred sudom.

Taj 53. godišnji sveštenik je prema navodima optužnice za koju su dokaze prikupili policija i tužilaštvo u Nemačkoj napastvovao više puta tokom 2004. i 2005. godine jednog 11-godišnjeg ministranta dok je služio u Bavarskoj.

Slučaj su dalje predali poljskim kolegama pošto je posle te afere sveštenik prebačen natrag u domovinu. Ove sedmice uz to suđenje poljsko tužilaštvo optužilo ga je i za napastvovanje dvojice poljskih dečaka, 2002. i 2003. godine.

Obojica su sada odrasli a policiji su podneli prijavu kada su se u medijima pojavile vesti o suđenju njihovom parohu za pedofiliju u Nemačkoj. Sve tri optužbe sveštenik je porekao, a njegovi susedi i prijatelji novinarima su ove sedmice kazali da je spreman da umre od srama i da se plaše da će sebi oduzeti život.

Crkva ga je sklonila iz svih aktivnosti gde bi mogao da dođe u susret sa maloletnicima i čekala je presudu civilnih vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track