Najnovije vesti

IRAN TRAŽI OD EU DA POSREDUJE U REŠAVANJU PITANJA SA SAD: Borel da bude koordinator za nadgledanje primene nuklearnog sporazuma!
Foto: Profimedia

spasavanje dogovorenog

IRAN TRAŽI OD EU DA POSREDUJE U REŠAVANJU PITANJA SA SAD: Borel da bude koordinator za nadgledanje primene nuklearnog sporazuma!

Planeta

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif zatražio je od Evropske unije  da posreduje između Irana i SAD u rešavanju pitanja spasavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Zarif je, u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN, rekao da bi šef evropske diplomatije Žozep Borel mogao da bude koordinator zajedničkog odbora za nadgledanje primene sporazuma i da nadgleda mere koje sprovode SAD i Iran.

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.

SAD su u maju 2018. godine jednostrano istupile iz sporazuma sa Iranom i prestale da učestvujuju u svim aktivnostima koje on predviđa. Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze.

Novi američki predsednik Džozef Bajden, koji je politiku svog prethodnika Donalda Trampa prema Iranu ocenio kao neuspešnu, mogao bi da vrati SAD u sporazum.

Kurir.rs / Beta,   Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...