KINA I RUSIJA DOGOVARAJU ZAJEDNIČKO ISTRAŽIVANJE SVEMIRA: Prioritet misija na Mesecu
Foto: Profimedia / NASA

Zadaci za zajednicku svemirsku stanicu

KINA I RUSIJA DOGOVARAJU ZAJEDNIČKO ISTRAŽIVANJE SVEMIRA: Prioritet misija na Mesecu

Planeta -

Ruska državna svemirska korporacija Roskosmos je u pregovorima sa kolegama iz Kine oko određivanja naučnih zadataka za svemirsku stanicu i oko tehničkih aspekata implementacije projekta, rekao je za TASS zamenik generalnog direktora za međunarodnu saradnju Roskosmosa Sergej Saveljev.

Saveljev je rekao da su u toku pregovori koji imaju za cilj za utvrde moguće naučne zadatke od obostranog interesa u istraživanjima na Mesecu, kao i potencijalnoj tehničkoj implementaciji projekta koji u ovoj fazi podrazumeva obimnu međunarodnu saradnju.

Sve dok ne bude postignut dogovor sa kineskim partnerima i sve dok ne bude formiran relevantni pravni okvir za saradnju, biće isuviše rano da se govori o angažovanju određenih zemalja i organizacija, istakao je Savaljev.

Sva pitanja o saradnji ruski i kineski stručnjaci razmatraju u okviru specijalne radne grupe.

Portparpol Kineske nacionalne svemirske administracije je ranije rekao da će Kina nastaviti sa istraživanjima na Mesecu, kao i da zemlja očekuje da se udruži sa Rusijom kako bi zajedno implementirali projekte u vezi sa tim.

Roskosmos i Kineska nacionalna svemirska administracija su novembra 2017. godine potpisale program svemirske saradnje za period između 2018-2022.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja