SJEDINJENE DRŽAVE PRODUŽILE NOVI START: Potpisom izbegnuta trka u naoružanju sa Rusijom
Foto: Printscreeen Youtube

Spuštanje tenzija

SJEDINJENE DRŽAVE PRODUŽILE NOVI START: Potpisom izbegnuta trka u naoružanju sa Rusijom

Planeta -

SAD su danas potvrdile produženje na pet godina sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, koji je Rusija već potpisala, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Predsednik (SAD) Bajden obavezao da će zaštititi američki narod od nuklearnih pretnji ponovnim uspostavljanjem američkog liderstva u kontroli naoružanja i neširenju oružja", dodaje se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 29. januara produženje tog sporazuma.

"SAD danas čine prvi korak u ispunjavanju tog obećanja produžavanjem na pet godina sporazuma o Novom START-u sa Ruskom Federacijom", naveo je Blinken.

Novi START je isticao 5. februara. Bajden je po preuzimanju dužnosti 20. januara predložio produženje ugovora na pet godina, što je Kremlj odmah pozdravio.

Po sporazumu Novi START koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe strane smeju da imaju najviše 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera, što proveravaju inspekcije.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track