Najnovije vesti

100 ODSTO ŠTITE OD SMRTI Naučnica iz Kalifornije objavila tabelu efikasnosti šest najpoznatijih vakcina protiv korone
Foto: Shutterstock

SVE SU VRLO EFIKASNE!

100 ODSTO ŠTITE OD SMRTI Naučnica iz Kalifornije objavila tabelu efikasnosti šest najpoznatijih vakcina protiv korone

Planeta
13:05h

Infektolog Kalifornijskog univerziteta u San Francisku Monika Gandi objavila je tabelu efikasnosti pojedinih vakcina i ističe da, prema kliničkim ispitivanjima, svih šest vakcina pruža stopostotnu zaštitu od hospitalizacije, odnosno smrti.

Objavljena tabela prikazuje pregled rezultata kliničkih ispitivanja šest najpoznatijih vakcina: Moderne, Fajzera, AstraZeneke, Džonson&Džonson, NovaVaxa i ruska Sputnjik V, preneo je hrvatski portal Index.

Član vladinog Naučnog saveta Hrvatske Gordan Lauc komentariše tabelu i kaže da sve vakcine štite od teških oblika korona virusa, hospitalizacije i smrti.

"U ovoj tablici su pregledno prikazani rezultati kliničkih studija različitih vakcina. Ukratko, sve vakcine su vrlo efikasne, štite protiv teškog oblika bolesti, što je najvažnije za građane", kaže Lauc komentarišući tabelu.

Ističe da ništa nije 100 odsto sigurno, pa tako ni vakcina.

"Igla možda nije savršeno sterilna, ili vam sestra neće dobro dezinfikovati mesto uboda pa možete dobiti i nekakvu gadnu infekciju. Rizik je srazmeran riziku kada se nabodete na nekakav trn u vrtu, ili vas ubode osa ili ugrize mrav. Možda dobijete neugodnu reakciju imunog sistema na vakcinu, ali to se s podjednakim rizikom može dogoditi pri infekciji bilo kojim virusom, bakterijom, pa čak i ako nešto pojedete ili udahnete", napisao je Lauc na svom fejsbuk profilu.

Poručuje da svako ko dobije priliku treba da se vakciniše onom vakcinom koja mu se prvo ponudi.

"To je najbolje što možete učiniti za sebe. Ako se bojite, ne morate se vakcinisati, ali onda rizikujete da se zarazite živim SARS-CoV-2. I u tom slučaju ćete najverovatnije preživeti, ali je rizik mnnogo veći", napisao je Lauc.

Dodao je da za starije od 75 godina taj rizik uopšte nije zanemarljiv.

A, ako ste mlađi i debeli, rizik teškog oblika bolesti je isto veoma velik, poručio je Lauc.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja