TRAMP NIJE MOGAO DA PODSTAKNE UPAD U KONGRES: Advokati bivšeg predsednika SAD izneli njegovu odbranu
Foto: Profimedia/Grigory Sapozhnikov/TASS, EPA / Samuel Corum / POOL

impičment

TRAMP NIJE MOGAO DA PODSTAKNE UPAD U KONGRES: Advokati bivšeg predsednika SAD izneli njegovu odbranu

Planeta -

Advokati Donalda Trampa tvrde da su pristalice bivšeg američkog predsednika dobrovoljno napale Kongres 6. januara, a ne po Trampovom naređenju, pokazuju dokumenti objavljeni u ponedeljak.

Trampovo suđenje u američkom Senatu počinje u utorak nakon što ga je Predstavnički dom prošlog meseca drugi put opozvao.

Optužen je za "podsticanje pobune" obraćajući se pristalicama u Vašingtonu. Rekao je da neće svedočiti.

Pet ljudi, uključujući policajca, ubijeno je u napadu Trampovih pristalica na Kongres, a političari i osoblje prisiljeni su da se sakriju.

Advokati bivšeg predsednika tvrde u podnesku da dokumenti FBI otkrivaju da je pobuna planirana danima unapred, što znači da Tramp nije mogao da podstakne rulju na nasilje 6. januara.

U svom govoru tog dana, Tramp je ponovio neosnovane navode o izbornoj prevari i pozvao pristalice da marširaju do Kapitola i "zaustave krađu", "pokažu snagu" i "bore se, dođavola". Neredi su prekinuli formalnu potvrdu Bajdenove pobede u Kongresu.

Advokati kažu da je izraz "tuča" upotrebio u "prenesenom značenju" koji "ne može da se protumači kao izazivanje nasilja".

"U njegovom govoru nije bilo reči o podsticanju pobune, zločina ili bilo koje vrste fizičkog nasilja", rekli su.

Dan pre suđenja u Senatu, tim bivšeg republikanskog predsednika napao je demokrate i ponovo doveo u pitanje ustavnost čitavog postupka.

Advokati veruju da ne postoji osnova za drugo suđenje predsedniku bez presedana.

Suđenje je "smeli politički čin" Demokratske stranke u cilju "ućutkivanja političkog protivnika", napisali su u podnesku.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track