NEMA DOKAZA DA JE KORONA NASTALA U LABORATORIJI: Evo do kakvih saznanja je došla SZO tokom posete Vuhanu
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

međunarodni tim na terenu

NEMA DOKAZA DA JE KORONA NASTALA U LABORATORIJI: Evo do kakvih saznanja je došla SZO tokom posete Vuhanu

Planeta -

"Ekstremno je neverovatno da je koronavirus nastao u laboratoriji u Kini", poručili su istražitelji SZO koji u Kini zajedno sa tamošnjim stručnjacima pokušavaju da rasvetle poreklo koronavirusa.

Naučnici veruju da je najverovatniji uzrok izbijanja zaraze virus koji je prešao s životinje na čoveka.

To znači da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom.

SZO
foto: EPA/WHO

"Identifikovali smo 4 glavne hipoteze ili grupe hipoteza o tome kako je virus mogao da se pojavi među ljudskom populacijom - kroz posrednika, lanac ishrane, smrznute prehrambene prozvode, preko površine i naposletku, u incidentu u laboratoriji. Naša prva saznanja kažu da je najverovatniji uzrok pojave virusa prenos sa životinje i to će zahtevati više istraživanja. Da se dogodio incident u laboratoriji je hipoteza koja je vrlo neverovatna", naveo je Piter Ben Embarek, stručnjak iz SZO specijalizovan za bezbednost hrane.

Međunarodni tim naučnika Svetske zdravstvene organizacije, koji rade s kineskim stručnjacima, već neko vreme pokušava da otkrije kako je krenula pandemija koronavirusa.

Vuhan, Kina, korona, SZO
foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Posetili su ključne lokacije u Vuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gde su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim radnicima i kineskim naučnicima.

Dokazi su dosad sugerisali da je koronavirus "skočio" sa životinja na ljude, a tim istražitelja danas je na poručio da još nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gde se to tačno dogodilo.

Otkrili su i da je koronavirus možda cirkulisao u regijama izvan Vuhana pre prvog prijavljenog slučaja zaraze.

Kurir.rs/Index.hr/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja