FON DER LAJEN O IZVOZU VAKCINA: Zemlje Zapadnog Balkana izuzete iz ograničenja za isporuku cepiva
Foto: EPA/Patrick Seeger

evropski parlament

FON DER LAJEN O IZVOZU VAKCINA: Zemlje Zapadnog Balkana izuzete iz ograničenja za isporuku cepiva

Planeta -

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da se vakcinacija u EU ubrzava, a da cilj ostaje da se do kraja leta najmanje 70 procenata populacije imunizuje.

Lajen je u govoru pred Evropskim parlementom upozorila na predstojeću borbu sa novim sojevima virusa Kovid19 i ukazala da je Zapadni Balkan izuzet iz EU mehanizma za transparentnost i odobravanje izvoza vakcina.

"Svima nam je potrebna predvidljivost kada su u pitanju isporuke vakcina. Zato je uveden mehanizam za transparentnost i autorizaciju izvoza. Ne nameravamo da ograničavamo kompanije koje poštuju svoje ugovore sa EU, a automatski su izuzeta ograničenja na izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, u naše susedstvo, za humanitrane potrebe i u 92 zemlje malih i srednjih primanja iz instrumenta Kovaks", poručila je fon der Lajen.

Predsednica EK kaže da je do sada EU isporučeno 26 miliona doza vakicina, a da je oko 17 miliona ljudi vakcinisano.

"Još nismo tamo gde bismo želeli da budemo u borbi protiv virusa", naglasila je Lajen.

vakcina, korona virus, live korona, vakcinacija
foto: Shutterstock

Ona je priznala da je EU bila "previše optimistična" kada je u pitanju masovna produkcija vakcina, ali i odbacila sve kritike o zajedničkoj nabavci vakcina koje sada kasne u isporuci zemljama članicama.

"Bili smo u pravu da kolektivno naručimo vakcine kao Evropljani. Sve drugo bi bio ekonomski nonsens i kraj naše zajednice", smatra Lajen.

U obraćanju Evropskom parlamentu predsednica EK je ocenila da je "nauka prevazišla industriju" i u značajno kraćem roku nego što je uobičajeno obezbedila vakcine koje industrija ima problem da proizvede u dovoljnim količinama.

Pored najavljenje podrške masovnoj proizvodnji vakcina, fon der Lajen je najavila i koordinaciju unutar EU kada je reč o borbi protiv novih mutacija virusa.

"Nemamo puno podataka o efikasnosti vakcina na nove sojeve virusa. Oni će nastaviti da se pojavljuju i odmah moramo da se pripremimo. Morano da osiguramo da budemo sigurni sledeće zime i dalje od toga", zaključila je fon der Lajen.

Ona je za sledeću nedelju najavila predstavljanje nove agende za pripremu EU za borbu protiv novih sojeva virusa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja