OVA ZEMLJA ODUSTAJE OD VAKCINE ASTRAZENEKE: Nije efikasna protiv lokalnog soja korone, nude milion doza na prodaju!
Foto: Profimedia

pandemija

OVA ZEMLJA ODUSTAJE OD VAKCINE ASTRAZENEKE: Nije efikasna protiv lokalnog soja korone, nude milion doza na prodaju!

Planeta -

Vlasti Južne Afrike obustavile su program vakcinacije AstraZeneka / Okford nakon što je objavljena studija u kojoj se navodi da je „ograničen“ i efikasan protiv novog, južnoafričkog soja virusa

Južna Afrika je u sredu saopštila da je spremna da preproda ili zameni milion doza vakcine AstraZeneka, od koje je odustala nakon što se odlučila za Džonson & Džonson nakon što se sumnjalo da nije efikasna za tamošnji soj koronavirusa.

U nedelju su vlasti obustavile program vakcinacije AstraZeneka / Okford, koji je trebalo da započne ovih dana, nakon što je objavljena studija u kojoj se navodi da je „ograničen“ i efikasan protiv novog, južnoafričkog soja virusa nazvanog 501I.V2.

Prvi rezultati studije Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu u Južnoj Africi pokazuju da je vakcina AstraZeneke / Okford efikasna samo 22 procenta protiv umerenog oblika južnoafričkog soja. Za sada nema rezultata o njegovoj efikasnosti u težim oblicima infekcije.

U sredu je južnoafrički ministar zdravlja Zveli Mkhize rekao da će vlada "s obzirom na rezultate studije o efikasnosti vakcine nastaviti prvu fazu vakcinacije koristeći Džonson & Džonson vakcinu, a ne AstraZeneca vakcinu".

"Dokazana je efikasnost vakcine Džonson & Džonson protiv sojeva 501I.V2“, istakao je on, ne rekavši kada će započeti kampanja vakcinacije.

Vlada Južne Afrike, najgore pogođene afričke zemlje u pandemiji koronavirusa, postavila je sebi zadatak da do kraja godine vakciniše 40 miliona ljudi, ili 67 odsto stanovništva. U tom cilju je 1. februara uzela milion doza vakcine AstraZenecina, koja u principu ističe krajem aprila, i naručila još 500.000 doza.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track