KINEZI PRAVE VREMEPLOV? Navodno se udružili sa privatnom firmom, planovi provaljeni na netu!
Foto: Shutterstock

zanimljivosti

KINEZI PRAVE VREMEPLOV? Navodno se udružili sa privatnom firmom, planovi provaljeni na netu!

Planeta -

Uz uobičajeno "ovde nema šta da se vidi", najveća kineska državna laboratorija za fiziku insistira da ne pomaže privatnoj kompaniji u izgradnji vremenske mašine.

Čudna dešavanja su direktno izvan naučne verzije TMZ-a, sa procurilom PauerPoint prezentacijom i gomilom tračeva.

Dakle: Da li kineska vlada sarađuje sa startapom kako bi putovala kroz vreme?

Ranije ovog meseca, neutemeljeni dokumenti počeli su da kruže internetom za koje se činilo da sugerišu da se Institut za fiziku visoke energije Kineske akademije nauka udružuje sa privatnom Ruitaj Technolodži Divelopmentom u nečemu što se naziva "Eksperimentalni uređaj za stvaranje tunela u svemirskom vremenu".

Kineski "Pejper Džurnalist", koji je dobio procurelu PauerPoint prezentaciju koja sadrži informacije o projektu, ima više informacija o uređaju putem 6Park Nevs:

"Uređaj može da iskrivi vreme i prostor, kontroliše protok vremena, probije vremensku i prostornu barijeru i može se široko koristiti za putovanje kroz vreme, međuzvezdano putovanje, produženje života itd. Projektom se planira odabir lokacije u Kinui i zakup površine od oko 16 hektara za izgradnju baze naučnih eksperimenata. Očekuje se da će uređaj moći uspešno da izvrši prostorno-vremenski eksperiment 7-12 meseci nakon što sredstva budu na raspolaganju. "

Prezentacija takođe tvrdi, po 6Park, da je tim koji stoji iza projekta "postigao preliminarni sporazum o saradnji sa istraživačkim i razvojnim timom sastavljenim od poznatih stručnjaka i akademika Instituta za fiziku visokih energija Kineske akademije nauka" i da je nobelovac Gao Kun "prepoznao i pohvalio" uređaj, pored ostalih cenjenih naučnika.

Nedugo nakon što se dokument proširio na mreži, Institut za fiziku visokih energija Kineske akademije nauka izdao je izjavu žestoko negirajući svoje učešće u projektu. Po 6Park:

"Nije tačno da naš institut i 'šanki Ruitaj Tehnolodži' pomenuti u članku Divelopment Tehnolodži Co., Ltd. i njegovo osoblje nisu imali nikakvih kontakata ili saradnje, a naša firma neće snositi nikakvu zakonsku odgovornost za eventualne prouzrokovane gubitke lažnom propagandom ".

Čak i neobično je da je list otkrio je da je Ruitaj Tehnolodži kompanija koja postoji od 31. decembra 2020. godine, a nobelovac Gao Kun zapravo ne postoji. Ruitaj je takođe porekao svoje učešće, navodi Čongking Morning Nevs, tvrdeći da je platforma za informisanje o finansiranju "pogrešno kreirala prezentaciju".

Da li je to klasični nesporazum?

Šta god da se dođavola ovde zapravo dogodilo, postavlja se pitanje: Kako bi, uostalom, izgledala državna vremenska mašina?

Mitsko sredstvo o kome je reč, a koje bi "moglo da produži život upotrebom teorije opšte relativnosti Alberta Ajnštajna da bi iskrivilo prostor-vreme", po Iicai-u, sigurno zvuči kao neka vrsta hibernacije, ako se "putovanje kroz vreme" postiže "produžavanjem života". ”

U Bibliji, Metuzalem nije putovao kroz vreme do 969. godine. Ali prava hibernacija mogla bi, na primer, da zaustavi ljudsko telo za duga svemirska putovanja. Poput lika iz Zvezdanih staza, neko se mogao probuditi nekoliko vekova nakon što je zaspao.

Ali da li je to zaista putovanje kroz vreme? Svodi se na semantiku. Svakako mogućnost da zaustavite, a zatim nastavite život sa vremenskim periodom između, uklapa se u doslovnu ideju putovanja kroz vreme. Ali za razliku od, recimo, upotrebe lasera ​​za savijanje svemira, produžavanje života se ne produžava unazad u vremenu. To je obično ključni deo bilo koje šeme putovanja kroz vreme, jer putovanje u budućnost može izgledati kao, pa, vrlo efikasno čekanje.

Istovremeno, lako je shvatiti zašto bi investitori veoma tražili putovanje kroz vreme hibernacije.

Čini se nesmotrenim da treća strana van nauke sastavi listu akademskih uputstava za lažnu PauerPoint prezentaciju.

Kurir.rs/Popular Mechanics

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track