EU KAŽE DA SPUTNJIK V NIJE POSLAO ZAHTEV ZA REGISTRACIJU VAKCINE, RUSI ODGOVORILI: Imamo dokaz da smo se prijavili (FOTO)
Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

nesporazum

EU KAŽE DA SPUTNJIK V NIJE POSLAO ZAHTEV ZA REGISTRACIJU VAKCINE, RUSI ODGOVORILI: Imamo dokaz da smo se prijavili (FOTO)

Planeta -

Tvorci ruske vakcine Sputnjik V objavili su kopiju njihove prijave Evropskoj agenciji za lekove (EMA) za registraciju vakcine.

"U odgovoru Evropskoj agenciji za lekove, koja je rekla da nije mogla da nađe da smo aplicirali za registraciju u Evropskoj uniji, prikazujemo dokaz da smo to učinili 29. januara. Naša vakcina je već registrovana u 24 zemlje", navodi se na zvaničnom Tviter nalogu Sputnjika V.

Podsetimo, Evropska komisija je prethodno saopštila da ruska vakcina Sputnjik V nije deo EU strategije vakcinacije niti da se sa njenim proizvođačima razgovara o uključivanju u EU strategiju.

Takođe, EMA je saopštila da nije primila zahtev proizvođača Sputnik V za odobrenje ove ruske vakcine na tržištu Evropske unije.

„EMA do danas nije dobila zahtev za sprovođenje procedure postepene ekspertize ili izdavanjem registracione dozvole za vakcinu ‘Sputnjik Ve’ koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ‘Gamaleja’, uprkos tvrdnji u suprotno“, navodi se u dokumentu.

To je ruski proizvođač demantovao objavivši prijavu, međutim, kako prenosi Sputnjik, iz priloženog se može videti da ruski Fond nije podneo pojedinačni zahtev za registraciju vakcine Evropskoj agenciji za lekove (EMA), već Krovnoj organizaciji za medicinsku i veterinarsku regulativu (HMA), pod koju potpada i sama EMA.

vakcina, koronavirus, kovid vakcina, Sputnjik V
foto: Shutterstock

HMA je mreža medicinskih i veterinarskih agencija evropskog ekonomskog prostora (EFTA i EU). Zajedno sa Evropskim medicinskim agencijama i Evropskom komisijom radi na uspostavljanju regulatornog sistema u Evropi.

Ruski fond za direktne investicije podneo je zahtev za registraciju vakcine Sputnjik V Evropskoj agenciji za lekove 29. januara i ima potvrdu da je prijava prihvaćena. Brzinu odobravanja prijave određuje EMA, saopštio je Fond.

U slučaju da Evropska komisija izda i odobri uslovnu dozvolu za promet, ruska vakcina moći će centralizovano da se isporučuje u Evropsku uniju. Evropska unija je još pre pojave prvih odobrenih vakcina protiv virusa korona donela odluku o njihovoj centralizovanoj nabavci. Ukupno su potpisani ugovori sa šest proizvođača.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track