UKRAJINA I ZVANIČNO ZABRANILA RUSKU VAKCINU SPUTNJIK V: Stopirana dozvola, dato kratko objašnjenje da se radi o agresorskoj zemlji
Foto: Shutterstock

sVE ŠTO JE RAZVIJENO I PROIZVEDENO U RUSIJI

UKRAJINA I ZVANIČNO ZABRANILA RUSKU VAKCINU SPUTNJIK V: Stopirana dozvola, dato kratko objašnjenje da se radi o agresorskoj zemlji

Planeta -

Ukrajinska vlada zabranila je davanje dozvole vakcinama protiv korona virus koje su razvijene ili proizvedene u Rusiji.

"Odobravanje vakcina" protiv kovid-19 "koje su razvijene ili proizvedene u agresorskoj zemlji... je zabranjeno", navodi se u toj odluci ukrajinske vlade koja je sinoć objavljena.

Ukrajina je zvanično proglasila Rusiju "agresorskom zemljom" nakon aneksije Krima 2014. godine i početka rata sa proruskim separatistima na istoku zemlje.

Proruski pobunjenici su 1. februara najavili početak vakcinacije Sputnjikom V na teritorijama koje kontrolišu.

Ukrajinska vlada ima probleme sa nabavkom vakcina protiv korona virusa i narednih sedmica očekuje prve isporuke u okviru programa UN Kovaks koji treba da obezbedi ukupno osam miliona vakcina.

Kijev računa i na ;12 miliona vakcina Astrazeneke i Novavaksa, a planira ;da kupi i 1,9 do pet miliona kineskih vakcina Sinovak ukoliko budu efikasne najmanje 70 odsto.

U Ukrajini, koja ima 40 miliona stanovnika, do danas je registrovano 1,2 miliona pozitivnih na korona virus, dok je 24.000 umrlo.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track