KIM DŽONG-UN KRITIKOVAO SVOJ KABINET: Besneo zbog ekonomskog stanja u zemlji, vikao i udarao po govornici (VIDEO)
Foto: EPA/KCNA

petogodišnji plan zakazao

KIM DŽONG-UN KRITIKOVAO SVOJ KABINET: Besneo zbog ekonomskog stanja u zemlji, vikao i udarao po govornici (VIDEO)

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong-un smenio je ministra ekonomije Kim Tu-ila, koji je tek imenovan prošlog meseca, i kritikovao svoj kabinet zbog nedostatka inovacija u izradi ciljeva za novi petogodišnji ekonomski plan, izvestili su u petak državni mediji.

"Kabinet nije preuzeo vodeću ulogu u razrađivanju planova ključnih ekonomskih oblasti i gotovo mehanički je spojio brojeve koje su izradila ministarstva", poručio je Kim Centralnom komitetu partije, navodi agencija pozivajući se na državnu KCNA.

Agencija navodi da je Radnička partija završila svoj četvorodnevni plenarni sastanak juče, i da je Kim zacrtao svoju viziju unutrašnjih poslova i odnosa sa drugim zemljama, kao i partijska pravila i kadrovska pitanja.

Centralni komitet je imenovao O Su-ionga, koji je ranije bio potpredsednik vlade.

Kim Dzong-un, Severna Koreja
foto: EPA/KCNA

Kim je pregledao akcione planove za svoju novu petogodišnju strategiju, suočen s međunarodnim sankcijama, produženim zatvaranjem granica i smanjenom spoljnom pomoći usred pandemije korona virusa. On je optužio kabinet za izradu planova koji nisu značajno napredovali u odnosu na prethodne i koji su "strahovito propali u skoro svakom sektoru", navodi agencija.

- Planovi nisu tačno odražavali ideologiju i smernice stranke i nedostajali su im inovativni uvidi i pametne strategije - rekao je Kim na sastanku, javila je državna agencija KCNA.

Cilj izgradnja 10.000 domova

Stranka je odlučila da ove godine izgradi 10.000 domova u glavnom gradu Pjongjangu, zamenjujući prethodni plan izgradnje koji je Kim ocenio kao prenizak i proizvod "samoprotekcionizma i defetizma" u birokratiji.

Takođe je pozvao na povećanu samostalnost i lokalnu proizvodnju roba i materijala, navodi KCNA, nakon što je trgovina sa Kinom, koja čini oko 90 odsto pošiljki u i iz Severne Koreje, prošle godine opala za više od 80 posto zbog strogih mera zaključavanja zbog KOVID-19.

Stranka je takođe razgovarala o kadrovskim promenama, promovišući ministra spoljnih poslova Ri Son-gvona u politbiro.

Na snimcima državne televizije videlo se kako besni Kim viče, upirući prstom i udarajući po govornici dok se obraćao Centralnom komitetu Radničke partije, navodi Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track