ZAŠTO SE KIPAR KAO ČLANICA EU ODLUČIO DA KUPI SRPSKE NORE: Kad su se pojavile, postale su nacionalni ponos
Foto: Foto: MSP Srbije / Ministarstvo odbrane Kipra

24 oruđa

ZAŠTO SE KIPAR KAO ČLANICA EU ODLUČIO DA KUPI SRPSKE NORE: Kad su se pojavile, postale su nacionalni ponos

Planeta -

Nacionalna garda Kipra ove nedelje je objavila video snimak sa vojne vežbe gde je prikazano dejstvo samohodnih haubica Nora B52KE koja je prvu bateriju ovih sistema nabavila daleke 2019, a ove godine kompletirala isporuku od 24 oruđa i osam komandnih vozila.

Samohodne haubice B52KI javno su prvi put na Kipru predstavljene 4. oktobra 2019. godine na vojnoj paradi povodom 59. godišnjice nezavisnosti Kipra. Tada je saopšteno da je ova članica EU u Srbiji kupila ukupno 24 samohodne haubice kalibra 155 mm B52KE Nora srpske proizvodnje koje se proizvode i sklapaju u Velikoj Plani, kao i 8 izviđačkih oklopnih vozila Miloš M16 4x4, koji se u ovom slučaju koriste kao komandan vozila, a prema potrebi i za izviđačke zadatke i patrolne.

Nora B52, Nacionalna garda, Kipar, naoružanje, samohodna haubica
foto: Foto: MSP Srbije / Ministarstvo odbrane Kipra

Opis samohodne haubice NORA B52KI/KE

Samohodna top-haubica NORA–B52 M15 jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije i projekat koji je dokaz sposobosti našeg vojnoindustrijskog kompleksa i inventivnosti naših vojnih inžinjera. Ovo je već peta generacija NORE u kojoj su implementirana sva nova saznanja i tehnologije i koja se dugi niz godina pokazala vrlo uspešno na tri kontinenta. Osnovna namena samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 je vatrena podrška sopstvenim jedinicama ostvarivanjem snažne, iznenadne i brze vatre po ciljevima na velikim daljinama. Sa pripadajućim borbenim kompletom municije NORA je namenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile, vatrenih sredstava, snaga vazdušnih desanata, komandnih mesta, centara veze, skladišta, aerodroma, pozadinskih baza i drugih ciljeva raspoređenih u dubini neprijateljeve teritorije. Ovim sistemom efikasno se mogu neutralisati artiljerijska oruđa, minobacači, oklopna borbena vozila, vozila specijalne namene, srušiti žičane i druge prepreke poljskog tipa i napraviti prolazi u minskim poljima.

Nora B52, Nacionalna garda, Kipar, naoružanje, samohodna haubica
foto: Foto: MSP Srbije / Ministarstvo odbrane Kipra

Poreklo projekta NORA-B52 seže u 1980-te godine, kada je u Vojnotehničkom institutu začeta ideja da se dalekometna top haubica postavi na šasiju terenskog vozila konfiguracije 8x8. Od tada pa do danas generacije izvanrednih inžinjera radile su na ovom projektu i dostigle da NORA bude ovakva kakvom je vidimo danas.

Nora B52, Nacionalna garda, Kipar, naoružanje, samohodna haubica
foto: Foto: MSP Srbije / Ministarstvo odbrane Kipra

Samohodno oruđe NORA-B52 M15, u odnosu na top-haubicu 152 mm M84, poseduje brojna unapređenja. Sama koncepcija rešenja samohodnog oruđa i gabaritne dimenzije obezbeđuju poboljšanu mobilnost i veći domet oruđa koji iznosi 41 km, dok kod top-haubice 152 mm M84 domet iznosi 24 km. Sistem za upravljanje vatrom, sistem veze između članova posluge, mogućnost automatskog punjenja oruđa i usmeravanja pomoću GPS pozicioniranja, ispaljivanje više projektila iz istog oruđa sa različitim elevacijama i punjenjima tako da projektili padnu u isto vreme na cilj, ugrađeni bacači dimnih kutija, samo su neke komponente koje top-haubica 152 mm M84 ne poseduje, za razliku od modernizovanog oruđa NORA-B52 M15. Takođe, NORA ima poboljšanu oklopnu zaštitu celokupne posluge dok top-haubica 152 mm M84 ima samo štitove za nišandžiju i pomoćnika nišandžije.

Naoružanje Nore Osnovno naoružanje samohodnog oruđa NORA-B52 M15 je top 155 mm, ugrađen u kupolu (delimično oklopljen) na modifikovanu osnovu terenskog automobila, a pomoćno naoružanje je mitraljez 12,7 mm sa turelom. Dopunsko naoružanje predstavljaju bacači dimnih kutija – dve grupe po dva bacača 82 mm ugrađene na prednji deo kabine vozila, a od naoružanje za obuku koristi se spregnuti top 20 mm M55. Samohodno oruđe NORA-B52 može da se kreće po svim vrstama terena, u svim klimatskim uslovima i danju i noću, a njenu posadu čini pet članova: komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca. Najveća brzina kretanja po ravnom asfaltnom putu iznosi oko 80 km/h, po ravnom makadamskom putu oko 40 km/h, savlađuje rov širine oko 1600 mm, uzdužni nagib 50% i poprečni nagib 20%. Autonomija kretanja po ravnom putu je do 500 km, dubina vodenog gaza 1 m, visina vertikalne prepreke 0,50 m, minimalni radius okreta oko 16,6 m i sa oštećenim pneumaticima može preći put do 50 km.

Nora B52, Nacionalna garda, Kipar, naoružanje, samohodna haubica
foto: Foto: MSP Srbije / Ministarstvo odbrane Kipra

Uvođenje u naoružanje samohodne top-haubice 155 mm NORA–52 M15 značajno je zbog postizanja većeg dometa, veće prohodnosti i brzine prevođenja oruđa iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto, što direktno utiče na brzinu posedanja i napuštanja vatrenog položaja. Takođe, oruđe je opremljeno najsavremenijim radio uređajima i sistemom za upravljanje vatrom (SUV) sa mogućnošću GPS pozicioniranja, što omogućava usmeravanje oruđa u osnovni pravac i davanje elemenata za samo nekoliko sekundi. Samohodnu top–haubicu 155 mm NORA–B52 M15 proizvodi JP „Jugoimport SDPR“, a u naoružanje Vojske Srbije ovaj složeni borbeni sistem uveden je početkom 2019. godine.

U svom naoružanju samohodnu haubicu B52 Nora imaju:

Mjanmar - 36, Kenija - 30 Bangladeš - 24, Kipar 24 i Srbija 6 komada

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja