AMERIČKI PORTAL DETALJNO O RUSKOJ FLOTI: Preporod podmornica predstavlja ozbiljan problem za SAD (VIDEO)
Foto: Profimedia / Alexei Druzhinin / TASS

analiza

AMERIČKI PORTAL DETALJNO O RUSKOJ FLOTI: Preporod podmornica predstavlja ozbiljan problem za SAD (VIDEO)

Planeta -

Današnje mogućnosti ruske Ratne mornarice pokazuju visok razvoj opšteg vojnog potencijala zemlje i zbog toga bi zemlje NATO trebalo da budu zabrinute, piše američki portal "Diplomat".

Kako se navodi, Rusija ima snažnu pomorsku tradiciju i strukturi njene Ratne mornarice podmornice igraju važnu ulogu kako u nuklearnom obuzdavanju, tako i u demonstraciji moći.

Pritom, vojni potencijal Rusije značajno je porastao od 1991. godine zahvaljujući reformama u oblasti modernizacije i finansiranja, kao i usled prelaska na visoko tehnološko naoružanje, što se značajno odrazilo i na stanje Ratne mornarice, piše autor članka.

"Preporod ruskih podmornica predstavlja ozbiljan problem za Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike", konstatuje novinar.

Među najnovijim nuklearnim podmornicama, novinar posebno izdvaja podmornice projekta "Jasen" i "Borej", podsećajući da će prve biti naoružane krstarećim raketama "Kalibar", a druge interkontinentalnim balističkim raketama "Bulava 30". Pored toga, podmornice za specijalne namene "Habarovsk" i "Belgorod" postaće nosači nuklearnih torpeda "Posejdon".

Podsetimo, podmornice tipa "Borej" su nuklearni strateški nosači raketa sa poboljšanim karakteristikama. Glavni brod serije "Knez Vladimir" već je u službi Severne flote. Napravljena je još jedna nuklearna podmornica tog projekta, a tri su u procesu izgradnje.

U zavisnosti od bojevih zadataka, ruske podmornice "Jasen" mogu imati različite modifikacije: protivbrodske, protivpodmorničke, za napade na kopnene mete i strateške. Zajedno sa "Kalibrima" podmornice mogu nositi i snažnije rakete kao što su "Oniks", koje su specijalno namenjene za uništavanje velikih nadvodnih ciljeva.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja