NOVO UPOZORENJE DOKTORA PROPAST: Nurijel Rubini objašnjava zašto je ulaganje u bitkoin katastrofalna odluka!
Foto: Profimedia, Shutterstock

ekonomija

NOVO UPOZORENJE DOKTORA PROPAST: Nurijel Rubini objašnjava zašto je ulaganje u bitkoin katastrofalna odluka!

Planeta -

Tvrdnje da je bitkoin novo "digitalno zlato" dovode do novog balona u njemu i drugim kripto valutama, tvrdi poznati ekonomista Nurijel Rubini.

Budući da je osnovna vrednost bitkoina nula i bila bi negativna kada bi se na njegovu masovnu zagađujuću proizvodnju koja zagađuje energiju primeni odgovarajući porez na ugljenik predvideo da će trenutni balon na kraju završiti propašću.

Pozivanje na bitcoin ili drugu kripto valutu kao "valute" je pogrešan naziv. Oni nisu obračunska jedinica: u njima se praktično ništa ne ceni. Oni nisu skalabilno sredstvo plaćanja: sa bitkoinima možete da izvršite pet transakcija u sekundi, dok Visa mreža čini 24.000. Legitimne kompanije jedva koriste bitkoine kao plaćanje roba i usluga, iako je Tesla rekao da planira da počne da ih prihvata.

Kripto nije stabilno skladište vrednosti: čak i neke kripto konferencije odbijaju da ih prihvate kao plaćanje naknade za prisustvo. Volatilni pokreti cena mogu u roku od nekoliko sati izbrisati bilo koju profitnu maržu trgovca. Nisu ni denominirani na dosledan način koji omogućava korisnicima da upoređuju relativne cene dobara. Ovo oslanjanje na različite žetone je efektivno povratak na trampu.

Čak je i pozivanje na kripto kao imovinu pogrešan naziv. Većina imovine ima tok prihoda (akcije, obveznice, komercijalne nekretnine) ili upotrebu (stanovanje) ili neku drugu uslugu (fiat valuta obezbeđuje likvidnost i može se koristiti za plaćanja). Zlato nema prihod, ali ima industrijsku upotrebu. Takođe ima korisnost kao skladište vrednosti i zaštitu od inflacije, smanjenja vrednosti valute i rizika od rizika.

Kripto nema prihod, nema komunalne usluge, nema plaćanja ili druge usluge. Nije čak ni anoniman, jer osnovna tehnologija verifikacije blokova omogućava lako praćenje plaćanja. To je samo igra na spekulativnom balonu imovine, gora od tulipanije kao što je cveće imalo i još uvek ima koristi. Njegova zaliha vrednosti u odnosu na repne rizike nije dokazana. I još gore: neke kripto-datoteke, nazvane "šitkoinima", u prvom redu su finansijske prevare ili ih njihov sponzor svakodnevno osporava. Cena Bitkoin-a je vrlo kolebljiva, a tvrdnje o nedoličnom ponašanju, uključujući pumpu i deponiju, lažno predstavljanje, trgovanje pranjem i otvaranje na berzi, široko su raširene.

Stablecoins tvrde da su superiorniji. Ali vlasti Njujorka već istražuju da li se jedan, tether, koristi za manipulisanje cenom bitkoina.

Ovo podriva tvrdnje da će kripto decentralizovati finansije, pružiti bankarske usluge nebankarima ili siromašne obogatiti. Blockchain tvrdi da omogućava jeftin transfer novca izbeglicama, ali mnogo je verovatnije da će kripto pružiti pokriće umetnicima prevara, prevarantima, neplatišama poreza, kriminalcima, teroristima i trgovcima ljudima.

Rizični, nestabilni bitkoini ne spadaju u portfelje ozbiljnih institucionalnih investitora. Mnogi od njegovih maloprodajnih ponuđača su naivci kojima manipuliše vojska insajdera i prevaranata. Ilon Mask možda može da se kladi na bitkoin, ali to ne znači da bi i vi trebali.

Kurir.rs/FT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track