KATALONSKI SEPARATISTI PONOVO PREUZELI VLAST: Vlast u rukama čoveka koga su Španci osudili na 13 godina robije
Foto: EPA-EFE/Alejandro García

Vladaće iz robijašnice

KATALONSKI SEPARATISTI PONOVO PREUZELI VLAST: Vlast u rukama čoveka koga su Španci osudili na 13 godina robije

Planeta -

Pokret separatista u španskoj pokrajini Kataloniji ojačao je svoju moć posle regionalnih izbora održanih u nedelju, i buduća vlada tog nemirnog regiona sada je u rukama čoveka koji izdražava zatvorsku kaznu, ocenila je danas agencija AP.

Oriol Hunkeras koji je izdržao jednu četvrtinu kazne od 13 godina zatvora izrečene za učešće u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine, krajem januara je dobio drugačiji zatvorski režim.

Hunkeras može deo dana da provodi van zatvora. Hunkeras veći deo tog vremena posvećuje vođenju Republikanske levice Katalonije, koja je sada u poziciji da bira partnere posle osvojena 33 mesta u regionalnom parlamentu.

Toliko mesta u parlamentu osvojila je i Socijalistička partija premijera Pedra Sančesa, dok je druga stranka koja se zalaže za nezavisnost Katalonije, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 32 mesta. Regionalni parlament ima 135 mesta.

Iako je njegova stranka levičarska, Hunkeras je isključio mogućnost koalicije sa socijalistima, jer je Socijalistička partija protiv secesije Katalonije.

"Ne sumnjam da će druge političke snage učiniti ono što bi trebalo, a to je da podrže prosecesionističku stranku koja je osvojila najviše glasova", rekao je Hunkeras i ponovio da je uverenje njegove stranke "jasno, čvrsto i nepokolebljivo".

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Marijana Rahoja je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

U međuvremenu je iz Španije u Belgiju pobegao tadašnji lider te pokrajine Karles Pućdemon.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track