Najnovije vesti

TALIBANI NAPISALI PISMO U 11 TAČAKA BAJDENOVOJ ADMINISTRACIJI: Vreme je da američka vojska do maja ode iz Avganistana
Foto: EPA

Pozvali da poštuju sporazum iz dohe

TALIBANI NAPISALI PISMO U 11 TAČAKA BAJDENOVOJ ADMINISTRACIJI: Vreme je da američka vojska do maja ode iz Avganistana

Planeta

Talibani su danas pozvali američke vlasti da poštuju sporazum potpisan u Dohi koji podrazumeva potpuno povlačenje američkih vojnika iz Avganistana do maja, dok nova administracija SAD trenutno preispituje tu odluku o povlačenju.

U pismu sa 11 tačaka talibani navode da su za primenu sporazuma koji su sa američkim vlastima potpisali u februaru 2020. u Dohi. Taj sporazum je omogućio mirovne pregovore izmedju avganistanskih vlasti italibanskih pobunjenika.

"Pozivamo američku stranu da ostane posvećena potpunoj primeni sporazuma. Odgovornost i interes svih je da zaustavimo rat, a primena sporazuma iz Dohe je najbolji način da se to postigne", naveo je talibanski zvaničnik Abdul Gani Baradar u otvorenom pismu.

Prema sporazumu iz Dohe, strani vojnici trebalo bi da napuste Avganistan do 1. maja.

Medjutim, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je u ponedeljak da će ; NATO napustiti Avganistan "kada za to bude vreme", bez opasnosti da bude oslabljen ostvareni napredak.

"U Avganistanu ima još puno problema... Odluka o napuštanju (zemlje) doneće se kolektivno, kada za to bude vreme", rekao je Stoletenberg pred dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a koji je zakazan za sredu.

Novi šef Pentagona Lojd Ostin (Llyod Austin) izjavio je nedavno da će na sastanku potvrditi posvećenost SAD Alijansi i da će saveznicima obećati da nijedna odluka neće biti doneta bez konsultacija sa NATO-om.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...