BIL GEJTS PONOVO ŠOKIRAO: Bogate zemlje da izbace meso iz ishrane i zamene ga sintetičkim!
Foto: AP/Markus Schreiber

borba protiv klimatskih promena

BIL GEJTS PONOVO ŠOKIRAO: Bogate zemlje da izbace meso iz ishrane i zamene ga sintetičkim!

Planeta -

Bil Gejts je pozvao bogate zemlje da pređu sa "obične" govedine na "100 odsto sintetičko meso" kako bi se borili protiv emisije štetnih gasova koji utiču na klimatske promene.

Treći najbogatiji čovek na svetu, u svojoj novoj knjizi "Kako izbeći klimatsku katastrofu", ističe da iako je moguće da će svet izbeći katastrofu kroz tehnološki napredak, svetske vlade moraju ipak da donesu brojne odluke što je neophodno, prenosi Skaj njuz.

Gejts kaže da je jedan od načina smanjivanja nivoa metana prestanak konzumiranja mesa i njegova zamena sa naučnofantastičnim sintetičkim uzgojem u laboratoriji.

"Mislim da sve bogate zemlje treba da se potpuno prebace na sintetičku govedinu", naveo je Gejts za časopis "Tehnolodži rivju" (Technology Review).

"Možete da se naviknete na razliku u ukusu, a napraviće da bude još ukusnija. Vremenom bi to moglo da dovede do promene navika ljudi i zakona kojima bi se potpuno prebacila potražnja", istakao je Gejts.

Ideja je da se smanji emisija metana, izuzetno moćnog gasa sa efektom staklene bašte koji proizvode preživari dok vare travu.

Hvaleći tehnološki napredak u poljoprivredi i bioinženjeringu, Gejts smatra da da ne postoji drugi način od potpunog eliminisanja stoke iz naše ishrane, iako je priznao da je to veoma težak put jer je veoma politički nepopularno reći ljudima da ne mogu više da jedu kravlje, ovčje i kozje meso. "Ne mislim da će najsiromašnijih 80 država jesti sintetičko meso, ali mislim da bogate zemlje treba da pređu na takvu vrstu mesa 100 odsto", kazao je.

krava, livada, avg 2018
foto: Beta/Milan Obradović

"Nepopularno" je blagi opis ako se uzmu reakcije na njegov predlog, koje su se kretale od toga da Gejts treba "malo da oladi" do onih koje ne mogu da se objave u medijima.

"Vi ćete jesti 3D štampano plastično meso, a ne on i njegovi prijatelji u Davosu", naveo je jedan od kritičara na Tviteru, podsećajući da je Gejts takođe mesožder koji je više puta priznao da mu je hamburger omiljena hrana.

Osim toga, istina je da su preživari daleko efikasniji od bilo koje ljudske tehnologije u pretvaranju celuloze u protein.

"Ponudio sam Gejtsu da mu prodam potpuno funkcionalni samoreprodukujući reaktor za pretvaranje celuloze u protein za milion dolara i on je prihvatio. Sad samo treba da kupim kravu", napisao je sarkastični šaljivdžija na društvenim mrežama.

Kurir.rs/RTS/Sky news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track