ŠVEDSKIM ZVANIČNICIMA PRETE ZBOG KOVIDA: Zaposleni u državnoj zdravstvenoj agenciji dobili policijsku zaštitu!
Foto: EPA-EFE/JEPPE GUSTAFSSON

drama

ŠVEDSKIM ZVANIČNICIMA PRETE ZBOG KOVIDA: Zaposleni u državnoj zdravstvenoj agenciji dobili policijsku zaštitu!

Planeta -

Pojedini zaposleni u švedskoj javnoj zdravstvenoj agenciji, koja je na početku pandemije odlučila kako će ta skandinavska zemlja da se nosi protiv kovida, su dobili policijsku zaštitu nakon što su im upućene pretnje, saopštio je danas šef agencije, a preneo Rojters.

Švedski odgovor na pandemiju je bio drugačiji od pristupa većine zemalja u svetu, jer socijalno distanciranje i maske nisu bili obavezni, već je sve bilo na dobrovoljnoj bazi.

U toj zemlji je dosad preminulo više od 12.500 ljudi, a broj umrlih po glavi stanovnika je veći nego u susednim nordijskim zemljama, ali manji nego u zapadnoevropskim državama koje su imale oštre restriktivne mere.

Velika smrtnost je izazvala oštru debatu o tome da li su vlasti morale da uvedu oštrije mere, a u centru pažnje je vodeći epidemiolog Anders Tegnel.

"Ovo je otišlo predaleko, da imamo i pretnje smrću, koje sada istražuje policija", rekao je šef javne zdravstvene agencije Johan Karlson agenciji TT.

Karlson je naglasio da su pretnje počele još na proleće.

"Pretnje su usmerene ka istaknutim ličnostima, a u međuvremenu se povećao broj pretećih poruka. Dobijamo ih svakodnevno. Imamo ljude koje čuva policija", dodao je on.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track