PRONAĐEN I NORVEŠKI SOJ KORONE: Ima sličnosti sa britanskim i južnoafričkim, naučnici kažu da je to prirodan razvoj virusa
Foto: EPA/Jil Yngland

virus stalno mutira

PRONAĐEN I NORVEŠKI SOJ KORONE: Ima sličnosti sa britanskim i južnoafričkim, naučnici kažu da je to prirodan razvoj virusa

Planeta -

Novi, potencijalno zarazniji soj virusa korona otkriven je u Norveškoj, saopštio je tamošnji Institut za javno zdravlje.

Isti izvor navodi da novi soj ima sličnosti sa južnoafričkim i britanskim sojem.

U poslednja 24 časa otkriveno je više od 20 slučajeva novog soja nazvanog B.1.525, javila je mreža NRK. U Velikoj Britaniji i Danskoj pronađeno je oko 30 slučajeva.

"Nismo sigurni za sada da li je zarazniji ovaj soj, ali je to moguće. Postoje određene promene u virusu koje utiču na njegovu prenosivost", rekla je Line Vold iz Instituta za javno zdravlje Norveške.

Ovaj Institut je ranije otkrio veliki broj mutacija, a Voldova je to opisala kao prirodan razvoj virusa. Dodala je da je nemoguće oceniti da li se radi o importovanoj ili domaćoj infekciji.

Prema njenim rečima, nova varijanta će se pratiti, što je inače praksa i sa drugim mutacijama za koje se veruje da su zaraznije.

Norveška, koronavirus
foto: EPA/Ole Berg-Rusten

Posebno se prati britanski i južnoafrički soj virusa korona koji se vide kao zarazniji.

Trenutno, u svakoj šestoj infekciji u Oslu radi se o britanskoj varijanti virusa i on se proširio u mnoga druga područja. Širom zemlje otkriveno je oko 700 slučajeva ovog soja virusa.

U isto vreme, registrovana su 42 slučaja infekcije južnoafričkim sojem virusa i stručnjaci nisu sigurni da li je vakcina protiv ovog soja efikasna, navodi Sputnjiik.

Početkom nedelje, Finska je prijavila novi soj virusa pod nazivom Fin-796N. Finski lekari kažu da novi soj uključuje mutacije viđene kod južnoafričkog i britanskog soja. Mutacija se verovatno razvila negde izvan Finske.

U Norveškoj je do sada zaraženo 67.000 ljudi, dok je umrlo više od 600 ljudi.

Kurir.rs/Srna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track