BAJDEN SE KONAČNO OGLASIO: Proglašavam stanje katastrofe u Teksasu, na raspolaganju su im sredstva za smeštaj i popravke kuća
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

Razmišlja i o poseti

BAJDEN SE KONAČNO OGLASIO: Proglašavam stanje katastrofe u Teksasu, na raspolaganju su im sredstva za smeštaj i popravke kuća

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je stanje katastrofe u Teksasu koji je pretrpeo teške poremećaje u snabdevanju strujom i vodom zbog smrtonosnog hladnog talasa, saopštila je danas Federalna agencija za upravljanje hitnim situacijama.

Milioni stanovnika ove savezne države, najvećeg američkog proizvođača nafte i gasa, suočili su se s nestankom struje, a gotovo polovina stanovnika Teksasa imala je problema i sa snabdevanjem vodom. Više od dvadeset smrtnih slučajeva pripisano je hladnom talasu.

Nakon Bajdenovog poteza Teksasu su na raspolaganju savezna sredstva, uključujući pomoć za privremeni smeštaj i popravke kuća i jeftine zajmove.

Bajden takođe razmišlja o odlasku u Teksas kako bi se lično uverio u to kako savezne vlasti odgovaraju na prvu krizu otkako je preuzeo dužnost pre mesec dana.

Bela kuća tesno sarađuje sa guvernerom Teksasa Gregom Abottom, republikancem koji u početku nije priznavao Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima u novembru prošle godine.

Sve teksaške elektrane vratile su se u pogon, iako je više od 195.000 kuća juče i dalje bilo bez struje, a stanovnici 160 od 254 teksaška okruga su imali problema u snabdevanju vodom.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track