OPŠTI ŠTRAJK U MJANMARU Širom zemlje zatvorene radnje, demonstranti se oglušili o upozorenja vlasti!
Foto: EPA/ Nyein Chan Naing

gutereš: okončajte nasilje!

OPŠTI ŠTRAJK U MJANMARU Širom zemlje zatvorene radnje, demonstranti se oglušili o upozorenja vlasti!

Planeta -

Policija u Mjanmaru počela je u ponedeljak da rasteruje demonstrante dok su širom zemlje zatvorene sve radnje zbog opšteg štrajka koji je organizovan u znak protivljenja vojnom udaru, uprkos upozorenju vlasti da bi svaki sukob mogao značiti i gubitak života.

Tri nedelje nakon preuzimanja vlasti hunta ne uspeva da smiri svakodnevne proteste i građansku neposlušnost i oglušuje se o pozive da se oslobodi izabrana čelnica Aung San Su Ći i da se poništi vojni udar od 1. februara. Od 6. februara ugašen je i internet.

Mjanmar, protesti
foto: EPA/ Lynn Bo Bo

Protesti su organizovani u gradovima i mestima širom Mjanmara, od severnih brežuljaka na granici sa Kinom, preko središnjih ravnica i delte reke Iravadi, do južne granice.

"Love nas i hapse, a samo mirno protestujemo"

U glavnom gradu Nejpjidou, gde se nalazi stožer vojske, na demonstrante su krenula razna policijska vozila kao i kamion sa vodenim topovima kako bi se razbila masa. Ljudi su počeli da beže kada su policajci oborili neke demonstrante na zemlju.

"Love nas i hapse, a mi samo miroljubivo protestujemo", rekla je jedna žena na videosnimku objavljenom na Fejsbuku.

Mjanmar
foto: EPA / Lynn Bo Bo

Kasno u nedelju državni medij MRTV je upozorio da bi demonstranti mogli smrtno da stradaju.

"Demonstranti podstiču ljude, a naročito tinejdžere i ostale mlade, na sukobe u kojima bi mogli izgubiti živote", objavio je MRTV.

Iako je odgovor snaga sigurnosti na proteste manje žestok nego u ranijim neredima tokom gotovo poluvekovne vojne vladavine, u subotu je u Mandaleju ubijeno dvoje demonstranata, dok je u petak u Nejpjidou ustreljena jedna žena koja je kasnije preminula.

Glavni sekretar UN-a poziva na okončanje represije

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je u ponedeljak vojnu vlast da zaustavi represiju i oslobodi stotine zatvorenih nakon prevrata.

"Danas pozivam mjanmarsku vojsku da odmah zaustavi represiju. Oslobodite zatvorenike. Okončajte nasilje. Poštujte ljudska prava i volju naroda izraženu na nedavnim izborima", rekao je Gutereš pred Većem UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Mjanmar, protesti
foto: EPA/Lynn Bo Bo

"Vidimo potkopavanje demokratije, primenu brutalne sile, proizvoljna hapšenja, represiju u svim njenim oblicima. Ograničenja građanskog prostora. Napade na civilno društvo. Ozbiljna kršenja prava manjina bez pozivanja na odgovornost, uključujući ono što se s pravom naziva etničkim čišćenjem Rohindža. Popis se nastavlja."

Vojska ne uspeva da suzbije proteste

Vojska ne uspeva da suzbije demonstracije i građansku neposlušnost koji su usledili nakon puča i hapšenja čelnice Aung San Su Ći i ostalih vladinih funkcionera pa čak i nakon obećanja o održavanju novih izbora i strogih upozorenja o sankcionisanju bilo kakvog otpora, a naposletku i "krvave subote".

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima je objavilo da je od vojnog udara uhapšeno, optuženo ili kažnjeno 640 ljudi, među kojima su bivši članovi vlade i protivnici vojnom preuzimanju vlasti.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track