VATIKAN NE ZNA KOLIKO IMOVINE IMA: Popis nekretnina će biti završen na proleće, papi Franji se žuri da izbegne skandale! (VIDEO)
Foto: EPA / Claudio Peri

magnati

VATIKAN NE ZNA KOLIKO IMOVINE IMA: Popis nekretnina će biti završen na proleće, papi Franji se žuri da izbegne skandale! (VIDEO)

Planeta -

Prestižne adrese u Parizu, Londonu i Ženevi i 3.000 nekretnina širom Rima: Vatikan je otkrio više detalja o svom carstvu nekretnina, izvoru prihoda - i skandalu.

Nuncio Galantino, kog je papa Franja doveo pre dve godine radi centralizacije imovine Vatikana, kaže da je umoran od "senzacionalističkih" priča o bogatstvu papske države. „Kada ljudi kažu da većina nekretnina u Rimu pripada Katoličkoj crkvi i Vatikanu, to jednostavno nije tačno“, rekao je biskup, koji je na čelu Uprave za nasledstvo Apostolske stolice (APSA), za AFP.

Ipak, obim poseda koje poseduje Vatikan još uvek privlači pažnju, dok je upravljanje jednom londonskom građevinom izazvalo veliki skandal u srcu Katoličke crkve.

Ulaganja datiraju iz 1929. godine, kada je država Vatikan osnovana kao nezavisna teritorija u dogovoru sa Italijom koji je uključivao naknadu za zemlje zaplenjene od bivših Papskih država.

Među preuzetim crkvenim sredstvima bila je i ogromna palata Kvirinale, nekada dom 30 papa, a sada rezidencija italijanskog predsednika.

Tada je papa Pio XI odlučio da novac iskoristi za ulaganje u imovinu, uključujući inostranstvo, „kako bi osigurao slobodu i nezavisnost Crkve“, rekao je Galantino.

APSA je godinama upravljala 737 objekata u srcu Pariza, oko bulevara Sen Mišel, Odeon ili Jelisejskih polja, prostirući se na gotovo 56.000 kvadratnih metara i vrednih oko 595,5 miliona evra (722,1 milion dolara).

U Londonu ima 27 nekretnina - među njima su adrese na Trgu svetog Džejmsa, Kensingtonu i ulici Nju Bond, površine oko 4.600 kvadratnih metara i vredne oko 108,5 miliona evra (131,4 miliona dolara).

U međuvremenu, u Švajcarskoj, posebno u Ženevi i Lozani, Crkva ima 140 poseda površine 16.000 kvadratnih metara i vrednih više od 91 milion evra (110 miliona dolara).

Još u Rimu Vatikan je izgradio čitave zgrade, posebno u dve glavne ulice koje se sabiru na Trgu Svetog Petra, uključujući i čuvenu Via dela Konciliacione.

Danas APSA takođe direktno upravlja iznajmljivanjem 2.400 stanova i 600 kancelarija i prodavnica u Italiji, što je 2019. donelo 99 miliona evra (119,9 miliona dolara).

Otprilike 15 procenata je pušteno na otvoreno tržište, 30 procenata po subvencionisanim stopama, posebno osoblju i penzionerima, a ostatak zauzimaju vatikanske institucije ili se besplatno iznajmljuju školama ili univerzitetima.

Jedan od Galantinovih ciljeva je da poboljša „performanse“ imovine Vatikana, napominjući da su neki stanovi prazni, a drugi dotrajali nakon godina upotrebe.

Ali insistira na tome da je Sveta stolica, daleko od toga da je trgovačka, nedavno dodelila imanje za papin dobrotvorni rad, napominjući da se jedna raskošna zgrada na jednom od najtraženijih brda u Rimu koristi za obuku sveštenstva.

Galantino kaže da je teško dati vrednost italijanskim posedima Vatikana, ne samo zato što su zgrade poput Bazilike Svetog Petra neprocenjive, ali verovatno će se proširiti na nekoliko milijardi evra samo za nekretnine na tržištu najma.

Pored toga, postoje stotine stanova kojima upravlja ministarstvo koje nadgleda misionarske aktivnosti Crkve, donoseći još tri do četiri milijarde evra (3,6-4,8 milijardi dolara), navodi ekonomski dnevnik Il Sole 24 Ore.

APSA još uvek pravi inventar svojih italijanskih imanja, koji se Galantino nada da će završiti do proleća.

Papa Franja je takođe nedavno stavio pod kontrolu APSA londonska imanja koja je moćni Državni sekretarijat - centralna administracija Vatikana - stekao posredstvom italijanskih posrednika.

Među njima je kuća na aveniji Sloan 60, u srcu ekskluzivne londonske četvrti Čelsi, kupljene u dve faze od 2014. godine.

Italijanski finansijer koji je u tom poslu bio posrednik Vatikana uhapšen je prošle godine zbog optužbi za korupciju, iako je naknadno pušten.

Prethodne godine vatikanska policija pokrenula je vanrednu raciju na kancelarije državnog sekretarijata.

I prošle godine, visoki zvaničnik zadužen u vreme dogovora, kardinal Angelo Beću, naglo je otpušten.

Crkvi je bilo neugodno i nakon što je investicioni fond sa sedištem na Malti, koji upravlja još jednim od svojih londonskih imovinskih portfelja, koji se sastoji od pet luksuznih stanova, iskoristio zaradu za ulaganje u film o gej muzičkoj zvezdi Eltonu Džonu, "Rocketman".

Papa je rekao da želi da se povuče iz ovih investicija što je brže moguće kako bi umanjio svaki rizik po ugled Crkve.

Skandali oko imovine nisu ništa novo.

Prošlog meseca su vatikanski sudovi osudili bivšeg šefa Vatikanske banke IOR na devet godina zatvora zbog pronevere i pranja novca u vezi sa koruptivnim poslovima sa nekretninama.

Kurirr.rs/Digital Journal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track