HOLANDSKIM UGOSTITELJIMA PREKIPELO! Tuže državu jer su zatvorili kafiće: Naš posao ide niz vodu!
Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

dosta im je korona mera

HOLANDSKIM UGOSTITELJIMA PREKIPELO! Tuže državu jer su zatvorili kafiće: Naš posao ide niz vodu!

Planeta -

Nacionalno udruženje restorana i ugostiteljskih preduzeća u Holandiji saopštilo je danas da će tužiti holandsku državu da bi ukinula mere zaključavanja za koje se plaši da će dovesti do mnogih bankrota.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), najveća organizacija koja predstavlja holandsko ugostiteljsko poslovanje, rekla je da je preduzela taj korak jer vlada nije obezbedila jasan plan za ponovno otvaranje četiri meseca nakon što im je naloženo da se zatvore.

KHN takođe traži neutvrđenu odštetu u poslednjem pravnom osporavanju odgovora holandske vlade na KOVID-19.

Holandija, korona, frizerski salon
foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Sud je prošle nedelje stao na stranu grupe za sprečavanje zaključavanja Virus Varheid (Virus Istina) i presudio da je za policijski čas od 21 do 4.30, koji je pokrenuo ulične proteste kada je uveden 23. januara, nedostajao tačan pravni osnov i naredio da se ukine.

Na tu odluku je podneta žalba.

Očekuje se da će vlada produžiti policijski čas za još tri nedelje do kraja marta, ali da će sledeće sedmice omogućiti ponovni rad frizera i srednjih škola, izvestili su lokalni mediji.

"Duboko smo razočarani ovom vladom. Oni se i dalje drže epidemiološke situacije, dok redovno menjaju medicinske parametre svoje politike. A u međuvremenu, naš posao ide niz vodu", rekao je predsedavajući KHN Rober Vilemsen.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track